Nyitókép: Facebook

 

A NATO-s és az EU-s szövetségesekkel együtt Szlovákia készen áll arra, hogy segítségen nyújtson Ukrajnának a konfliktus befejezéséhez és az emberi életek megmentésében – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a Biztonsági Tanács ülése után. Közlése szerint Szlovákia biztonsága jelenleg nem forog veszélyben.

 

Čaputová: Szlovákiát a feszült helyzetben védik a NATO-s és EU-s szövetségesei

 

 hirdetes_810x300  

Az Ukrajnával kapcsolatos feszült helyzet kapcsán Szlovákia szabadságát és szuverenitását védik a NATO-s és az EU-s szövetségesek. Szlovákiának az az érdeke, hogy szerves részét képezze annak a szövetségnek, amelyben a szövetség tagjai kölcsönösen biztosítják egymás számára a biztonságot – közölte az elnök asszony.

 

Az államfő szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a közvetlen agresszió útjára lépett, és rátámadott a gyengébbre, akinek az egyetlen bűne az volt, hogy békében akart élni. Čaputová úgy véli, hogy Putyin lépésére nincs bocsánat.

 

„Az összes Ukrajnában elesett áldozat az ő áldozata lesz, és teljes mértékben ő lesz érte felelős“.

 

Korčok: Szlovákia tolmácsolta Oroszországnak határozott tiltakozását

 

Ivan Korčok külügyminiszter elmondása szerint Szlovákia az ukrajnai helyzettel kapcsolatban tolmácsolta Oroszországnak határozott tiltakozását. Szlovákia álláspontját a behívatott orosz nagykövetnek tolmácsolták.

 

Heger felszólította az embereket, hogy őrizzék meg a nyugalmukat és ne higgyenek a dezinformációknak

 

Eduard Heger kormányfő felszólította az embereket, hogy ne higgyenek a dezinformációknak, őrizzék meg a nyugalmukat és hideg fejjel gondolkodjanak.

 

Hozzátette: ebben a rendkívüli helyzetben a Szlovák Fegyveres Erők és a rendőrség fogja biztosítani az ellenőrzött határátkelést, és azok az emberek, akik a háború elől menekülnek, megkapják tőlünk a szükséges hátteret.

 

„Szinte biztosak lehetünk abban, hogy az orosz agresszió sok ukránt fog kiűzni a hazájából, ezért legyünk együttérzők és megértőek velük szemben“

 

– mondta Heger, hozzátéve, hogy a nemzetközi törvények értelmében a háború elől menekülő emberek megérdemlik a segítséget.

 

„Szlovákia felelősségteljesen be fogja tartani az emberség és a szolidaritás elveit úgy, ahogy mások is betartották, amikor a szüleink vagy a dédszüleink a háború elől menekültek az országunkból“

 

– mondta.

 

„Mindenkit arra kérek, fogjunk össze a biztonságunk, illetve az ukrajnai és az európai béke biztosítása érdekében“

 

– szólított fel a kormányfő.

 

Naď: A keleti határ katonai megerősítést kap

 

Az Ukrajnával közös keleti határ katonai erősítést kap – közölte Jaroslav Naď védelmi miniszter azzal, hogy a katonák számának növelése a rendőri segítségnyújtáshoz fog kapcsolódni. Naď Korčokkal együtt arról is beszámolt, hogy az Észak-atlanti Tanács ülésén több szövetséges is a 4. cikkely aktiválását kérte. A NATO elengedhetetlennek tartja a keleti határok katonai megerősítését, beleértve Szlovákiáét is.

 

A kormány szerint nagyon valószínűtlen, hogy Oroszország Szlovákiát is megtámadná. A védelmi miniszter szerint Oroszország nem engedné meg magának, hogy NATO-területre lépjen be.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.