Nyitókép forrása: SITA/Axel Heimken/dpa via AP

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ismét figyelmeztető jellegű nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy Oroszország nem fogja hagyni, hogy az S-300-as légvédelmi rendszer eljusson az ukrán hadsereghez. A rendszer átadását Szlovákia fontolgatja, egyelőre azonban végleges döntés nem született. Pozsony hivatalos álláspontja szerint szuverén országként saját maga dönti el, hogy átadja-e vagy sem a rendszert az ukránoknak.

 

Közben fokozatosan érkezik az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszer Szlovákiába. Az RTVS riportja szerint a rendszerrel kapcsolatban elég vegyes vélemények vannak. Pavel Mack nyugalmazott tábornok szerint azonban a Patriottal jelentősen javul az ország védelmi képessége.

 

Képes például semlegesíteni a ballisztikus rakétákat, amelyek befogására az S-300-as rendszer nem alkalmas (az oroszok 500 kilométer hatótávú nem nukleáris ballisztikus rakétákat is felsorakoztattak az ukránok ellen). Macko szerint a Patriot jelenlétét Oroszország nem tekintheti provokációnak.

 

 hirdetes_810x300  

A rendszer egyes részei az előttünk álló napokban érkeznek meg, egy ideig Szliácson helyezik el őket, majd később a rendszer három egységét Kelet-Szlovákia különböző pontjaira szállítják.

 

Ami az S-300-asok sorsát illeti, Jaroslav Naď védelmi miniszter kijelentette, hogy csak akkor adják át a rendszert az ukránoknak, ha Szlovákia cserébe ugyanolyan védelmi képességet kap. Az nem tisztázott, hogy a hollandoktól és németekről érkező Patriot légvédelmi rendszer tekinthető-e a csere tárgyának.

 

rtvs.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.