Nyitókép forrása: mosr.sk

 

Napokig ment a huzavona arról, hogy átadják-e a kelet-európai NATO-tagok MiG-29-eseit Ukrajnának a szövetségesek, vagy inkább nem akarnak kockáztatni egy világháborút. Akkor lengyel és szlovák gépek voltak terítéken. A dolog kisebb fiaskóba torkollt: bár a mainstream sajtóban aról írtak hogy Biden kaszálta el az ötletet, valójában a lengyelek voltak, akik nem akartak kötélnek állni (a szlovákok különösebben nem tiltakoztak). A lengyeleknek is csak úgy sikerült kibújni a nyomás alól, hogy végül rábólintottak arra, hogy mehetnek a MiG-ek Ukrajnába, de csak ha Németország küldi oda őket. A németek persze erre nem voltak hajlandók.

 

Most pedig a szintén orosz gyártmányú régi, S-300-as rakétavédelmi rendszer átadásáról jön tárgyalni többek között Szlovákiába is Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. Az amerikaiak Szlovákia, Bulgária és Görögország S-300-asait küldené Ukrajnába.

 

Némileg ironikusnak hangozhat, hogy régi, orosz fegyverekért kilincsel Washington Ukrajnának, ám a helyzet az, hogy az ukrán haderő csak ezeket ismeri, hosszadalmas, hónapokig tartó kiképzésre nincs idejük, így ismerős technológiával kell őket ellátni.

 

 hirdetes_810x300  
Čaputová: „minden lehetséges eszközzel…”

 

Valószínű, hogy Szlovákia ezúttal sem fog különösebben ellenkezni. Zuzana Čaputová államfő nem sokkal a hír megszelleztőtetése után (az S-300-asokkal kapcsolatos amerikai szándékokról a Washington Post írt) a Facebookon arról közölt bejegyzést,

 

„az a választás, hogy Ukrajna ne kapjon katonai eszközöket, nem hozza el a békét, sem tűzszünetet. Emberileg érthető volna, de béke helyett csak Oroszország megerősítéséhez és Ukrajna kvázi meghódításához vezetne. (…) Egy ilyen következmény nem lenne Szlovákia érdeke – nem érdekünk egy olyan szomszédos ország, amely nem tudja, meddig húzódnak a határai, amely hajlandó egy szomszédos ország civil lakosságát gyilkolni”

 

írta az államfő. A szlovák védelmi rendszer átadásáról nem írt, azt azonban kiemelte, „létfontosságúnak” tartja, hogy „minden olyan eszközzel” segíteni Ukrajnát a háborúban, „amellyel nem veszélyeztetjük saját biztonságunkat és nem sodródunk bele a háborúba”.

 

Az is beszédes, hogy Lloyd Austin szlovákiai látogatásáról még szombat délelőtt maga Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter számolt be szintén a Facebookon, az S-300-as légvédelmi rendszerről egy szót sem írt. A dolog hátterében nyilvánvalóan az áll, hogy míg Szlovákiában politikailag enyhén szólva kényelmetlen és magyarázatra szorul Ukrajna katonai támogatása (hisz annak geopolitika és biztonsági aggályai is vannak), addig az Egyesült Államokban a politika kényszert érez arra, hogy megmutassa, Afganisztán után Ukrajnában már nem vallhat kudarcot.

 

Közelebb vonhatják a frontot a nyugati határhoz

 

Szlovákia azon országok közé tartozik, amelyek nyíltan támogatják katonai eszközökkel is Ukrajnát az orosz invázió ellen. Márpedig Oroszország szombaton ismét kiemelte, hogy katonai egységei támadást indíthatnak a nyugat felől érkező ellátmányt szállító konvojok ellen.

 

„Figyelmeztettük az Egyesült Államokat, hogy fegyverszállítmányok szervezése a környező országokból nem csak veszélyes lépés, de olyan lépés, amely célpontokat csinál ezekből a konvojokból”

 

fogalmazott az orosz külügyminiszter-helyettes, Szergej Rjabkov.

 

Ez nem csak azt jelenti, hogy az Ukrajnába érkező szállítmányok és közvetlen környezetük is orosz csapások célpontjai lehetnek, hanem azt is, hogy a szállítmányok Ukrajna nyugati határaihoz vonzzák a harci cselekményeket.

 

Az egy másik kérdés, hogy ez nem következne-e be egyébként is. Két nappal ezelőtt orosz bombák csapódtak be Lutszk és Ivano-Frankivszk városaiba is, amelyek már Nyugat-Ukrajna régióiban találhatók, bár a nyugati határoktól még viszonylag messze vannak. Ettől függetlenül látszik, hogy a front nyugat felé mozdul el, az oroszok pedig nem elégszenek meg Ukrajna Dnyepertől keletre húzódó területeivel.

 

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.