Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A szlovák hadsereg az ország keleti határainál üzembe helyezi a szlovák légvédelmi rendszereket (os) – közölte a sajtóval a Szlovák Fegyveres Erők szóvivője.

 

Egyúttal elmondta, hogy a Patriot légvédelmi rendszer már védi Közép-Szlovákia stratégiai fontosságú részeit. Minden NATO-szövetségesektől kapott Patriot egységet a hadsereg úgy helyez majd el, hogy az ország „lehető legnagyobb részét lefedjék”.

 

Összesen két német és egy holland PATRIOT légvédelmi rendszer kap helyet Szlovákia területén.

 

 hirdetes_810x300  

Az nem teljesen világos, hogy a nyilatkozat vonatkozik-e a szlovák S-300-as légvédelmi rendszerre is, amelyet amerikai ösztönzésre Szlovákia hajlandó lenne átadni Ukrajnának. Jaroslav Naď védelmi miniszter azonban kikötötte, hogy kizárólag abban az esetben engedik át a rendszert, ha cserébe Szlovákia kap (vagy vehet) más (új) légvédelmi rendszert.

 

Kérdés, hogy a hollandoktól és németektől kapott Patriot rendszert tekintheti-e Szlovákia megfelelő értékű cserének (korábbi nyilatkozatok szerint a három egység összesen 1 milliárd eurót ér).

 

Kollár támogatja az S-300-asok átadását, egy feltétellel

 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök vasárnap a TA3 V politike (A politikában) című vitaműsorában kizárta az ilyen csere lehetőségét. Azzal érvelt, hogy ezek a rendszerek nem Szlovákia tulajdonát képezik, és a holland és német kormány adott esetben dönthet úgy, hogy kivonja őket Szlovákiából. Ugyanakkor leszögezte, hogy teljes mellszélességgel támogatja a rendszer átadását a szlovák feltétel teljesülése esetén.

 

Azt is kijelentette ugyanakkor, hogy Szlovákiának „kapnia vagy vennie” kell új légvédelmi rendszert, majd a műsorvezető kérdésére reagálva pontosította, hogy Szlovákia rá lesz szorulva, hogy új rendszert szerezzen be, akár vásárlás útján is. Elmondta, hogy például az S-300-as csak repülőgépek ellen vethető be, de rakéták elfogására már nem – szemben a Patriot-rendszerrel.

 

Az ellenzék bírálatai kapcsán – miszerint az S-300-as rendszer átadásával, a kormány bevonná a háborúba Szlovákiát – Kollár kijelentette, hogy Oroszország megkérdőjelezte az ukrán nemzet és állam létezését, és ha „teret engedünk az ilyen geopolitikai megközelítéseknek, akkor Szlovákia lesz a következő a sorban”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!