Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Egyes politikusok visszaélnek az állampolgárok nehéz helyzetével, és szélsőségességet építenek ki bennük – hívta fel a figyelmet Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök a szlovák nemzeti felkelés (SZNF) 78. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, Besztercebányán.  

 

Szerinte napjainkban azért kell küzdeni, hogy a fasizmusnak soha többé ne legyen helye a társadalomban. Emellett kiemelte a SZNF résztvevőinek hősiességét is.

 

„Minden egyes nap hordozzuk a SZNF örökségét, és alakítsuk Szlovákiát a bátorság, az együttműködés és a jólét országává, akárcsak a szlovák nemzeti felkelés résztvevői”

 

 hirdetes_810x300  

– jelentette ki a miniszterelnök.

 

A kormányfő szerint a SZNF üzenete elevenebben hangzik az ukrajnai háború kontextusában.

 

„Ahogy a SZNF résztvevői nem akartak abban a világban élni, amelyet a nácik készítettek elő, mi sem akarunk abban a világban élni, amelyre az orosz elnök törekszik“

 

– mutatott rá.

 

Heger a SZNF résztvevőinek bátorságát és hősiességét is méltatta. Felhívta a figyelmet arra, hogy szembeszálltak az egész világot pusztító, az emberi méltóságot megalázó és az emberek szabadságát elvevő gonosszal. Nekik köszönhetően Szlovákia a „történelem jó oldalán” találta magát.

 

„Ha nem lett volna a szlovák nemzeti felkelés, a második világháború lenne a nemzeti szégyenünk anélkül a fénysugár nélkül, amelyben ma ihletet találunk“

 

– tette hozzá.

 

Hangsúlyozta: a szabadságért érdemes küzdeni, bár nem vagyunk biztosak abban, hogy ez a harc lesz az utolsó. Rámutatott, hogy a szlovákoknak a kommunizmus idején is meg kellett küzdeniük a szabadságért. Szerinte a SZNF örökségével még ma is visszaélnek olyan demokratikus politikusok, akiknek semmi közük nem volt a SZNF eszméihez.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!