Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Az autoriter rezsimek ma is fenyegetést jelentenek. Megvan az ambíciójuk, hogy visszatérjenek, mégpedig új, reinkarnált formákban – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a szlovák nemzeti felkelés 78. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, Besztercebányán.

 

„Ma, akárcsak évtizedekkel ezelőtt a nemzetek, országok és emberek nyers erőszakkal való leigázására tett kísérlet fenyeget bennünket”

 

– jelentette ki az elnök asszony.

 

 hirdetes_810x300  

Szerinte a társadalom radikális és szélsőséges ideológiákkal szembeni immunitását csökkenti a demokratikusan megválasztott képviselők kudarca.

 

„Ezt gyengíti az is, hogy egyesek azt próbálják ránk kényszeríteni, hogy ők a szlovák nemzeti felkelés üzenetének egyedüli hordozói, miközben kezet fognak a modern kori fasisztákkal. Ezzel más értelmet adnak a szavaknak, és megosztják a társadalmat“

 

– tette hozzá.

 

Szerinte az SZNF évfordulója egyebek mellett arra is alkalmat ad, hogy emlékezzünk rá, milyen nehéz küzdelem folyik az elvesztett szabadság visszaszerzéséért.

 

„Kötelességünk mindent megtenni azért, hogy ezt ne kelljen újra átélnünk” – hangsúlyozta az államfő.

 

Szerinte a SZNF azt az üzenetet hordozza, hogy a szlovákok többsége számára elfogadhatatlan volt olyan rezsimben élni, amely egyesek másokkal szembeni fölényén és az emberi jogok elnyomásán alapult.

 

Čaputová méltatta a SZNF résztvevőinek bátorságát.

 

„Önök ihletet adnak nekünk, mert amint azt a szomszédságunkban zajló események is megerősítik, a nemzetek még a 21. században is olyan helyzetbe kerülhetnek, amikor szembe kell nézniük az agresszióval és meg kell küzdeniük a szabadságukért“

 

– konstatálta. Egyúttal kiemelte az információkat továbbító, partizánokat vagy zsidókat bújtató, vagy anyagi segítséget nyújtó emberek bátorságát.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!