Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

A Szlovák Köztársaság alkotmányának 30 évvel ezelőtti elfogadása a szlovák nemzet önállóságának megnyilvánulása mellett egy fontos lépés volt államépítési ambícióinak megvalósításában – jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök a Szlovák Köztársaság alkotmánya elfogadásának 30. évfordulója alkalmából a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának (NR) ünnepi ülésén. Hangsúlyozta, hogy az alkotmány fontos szerepet játszott és játszik a mai napig a demokrácia és a szabadság védelmében. Szerinte Szlovákia demokratikus köztársaság, és annak is kell maradnia.

 

„Ma, 30 évvel Szlovákia alkotmányának elfogadása után, büszkeséggel és reménységgel mondhatom, hogy valahányszor történelmi válaszút elé kerültünk, végül úgy döntöttünk, hogy a helyes utat választjuk”

 

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a szabad emberek szabad országa maradtunk, és a demokratikus államok széles családjához tartozunk.

 

A kormányfő nem tartja véletlennek, hogy a történelem nehéz pillanataival sikerült megbirkóznunk, és szuverén demokratikus államként folytatjuk nemzeti történetünket.

 hirdetes_810x300  

 

„Mindez sok politikai küzdelem eredménye, amelyben végül azok az emberek győztek, akik hűek maradtak 1989 novemberének eszméihez”

 

– fogalmazott.

 

Kiemelte az alkotmány szerepét a demokrácia és a szabadság védelmében, mert ez egyrészt egy értékrend, amelyre államiságunkat alapozzuk, másrészt egy olyan szabályrendszer, amely alapján kormányzunk.

 

„Független alkotmányosságunk harmincadik évfordulója azt jelenti, hogy még mindig fiatal politikai közösség vagyunk. Másrészt viszont az ez idő alatt átélt politikai válságok azt mutatják, hogy az alkotmány keretein belül képesek vagyunk leküzdeni őket“

 

– konstatálta Heger.

 

Külföldi példákra rámutatva megjegyezte, hogy az állampolgárok alapvető jogainak és szabadságainak, köztük politikai jogainak elismerése, nem mindig magától értetődő.

 

„Az azonban magától értetődő számunkra, hogy a bársonyos forradalom óta nálunk mindig is szabad és demokratikus választásokra került sor“

 

– hangsúlyozta, és magától értetődőnek nevezte azt is, hogy a politikai pártok alávetik magukat a választási eredményeknek, és hogy az állampolgárok védik a szólásszabadságot.

 

 „Számunkra magától értetődő, hogy tiszteletben tartjuk a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságának megállapításait”

 

– tette hozzá. Heger egyúttal kinyilvánította érdekét és törekvését, hogy az alkotmányos szabályokat betartsa, és kizárólag a köz érdekében járjon el.

 

Teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!