Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

A választási időszak lerövidítésének lehetőségéről szóló januári népszavazás a Smer-SD vezetőjének, Robert Ficonak a kampánya, aki a választások után biztosítani akarja a büntetlenséget – szögezte le Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök.

 

Szerinte a népszavazással oly módon avatkoznak bele a Szlovák Köztársaság alkotmányába, hogy az instabilitást okozhat a választási időszakban. Állítása szerint a kormánynak négy évre van szüksége a program megvalósításához, amelyre az állampolgároktól kapott felhatalmazást.

 

A miniszterelnök a népszavazást legitim eszköznek tartja arra, hogy az emberek kifejezhessék akaratukat. A tervezett népszavazást azonban Fico állami pénzből finanszírozott kampányának tartja.

 hirdetes_810x300  

 

„Büntetlensége és a hatalomba való visszatérése érdekében Robert Fico bármivel vissza fog élni, még az alkotmánnyal is, és a destabilizáció ilyen elemeit akarja bevezetni“

 

– mondta Heger az újságíróknak.

 

 „Tudatosítani kell, hogy ez az alkotmányba való beavatkozás, ami aztán fokozatosan instabilitást okozhat a választási időszakban. Azért adnak a polgárok négy évre mandátumot, hogy a kormány ez idő alatt teljesíthesse politikai programját“

 

– fogalmazott a miniszterelnök.

 

A népszavazást 2023. január 21-én tartják. A dátumot Zuzana Čaputová államfő tűzte ki. Az emberek a referendum során elmondhatják a véleményüket arról, egyetértenek-e azzal, hogy népszavazással vagy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának határozatával le lehet-e rövidíteni a választási időszakot. A népszavazást a Smer-SD és más ellenzéki pártok kezdeményezték. A népszavazás során eredetileg két kérdést tettek volna fel, azonban a kormány azonnali lemondásáról szóló kérdéssel kapcsolatban az államfő az Alkotmánybírósághoz fordult, amely alkotmányellenesnek minősített a kérdést, így ez nem szerepel majd a népszavazáson.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!