Nyitókép forrása: SITA/Bernd Wuestneck/dpa via AP

 

A német haderő idén lezárja Patriot légvédelmi rendszerének Szlovákiában és Lengyelországban való állomásoztatását – jelentette ki a német védelmi minisztérium szóvivője.

 

Lengyelországban júniusban, Szlovákiában az év végéig távoznak a Patriotok. A szóvivő szerint mindkét országot értesítették a döntésről.

 

Németország az év elején küldte Patriot rendszereit Lengyelországba azután, hogy novemberben egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott Lengyelország határ menti területére. A incidensben két ember meghalt és veszélyesen közel kerültünk az orosz-ukrán háború kiszélesedéséhez. Berlin akkor segítséget ajánlott a lengyel légtér védelmére.

 

 hirdetes_810x300  

2022 márciusában két német Patriot-egység érkezett Szlovákiába azután, hogy Szlovákia nem sokkal az orosz invázió kezdete után átadta saját S-300-as légvédelmi rendszerét Ukrajnának. A múlt év végén jelentek meg az első hírek arról, hogy 2023 végén a németek kivonják Patriot-egységeiket Szlovákiából. Berlin októberben két egység Mantis légvédelmi rendszert hoz Szlovákiába.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!