Nyitókép: SITA/AP

 

A német Patriot rendszer kivonását már régóta tervezték, előre lekommunikálták a szövetségesekkel, és tavaly év végén nyilvánosságra is hozták – hívta fel a figyelmet a szlovák védelmi minisztérium, hozzátéve, hogy ezeknek a rendszereknek a karbantartása a folyamat természetes velejárója.

 

„A szövetséges országok légvédelmi rendszereinek jelenléte és rotációja a Szlovák Köztársaság területén a biztonsági környezet alakulásától és a szövetségesek képességeitől függ”

 

– szögezte le a védelmi tárca szóvivője, Martina Kakaščíková.

 

Elmondása szerint a minisztérium Németországgal tárgyal a pontosabb részletekről. „Más szövetségesekkel is kapcsolatban állunk a pótlási lehetőségekről, mivel a NATO erős keleti szárnya a Szövetség prioritása, emellett a NATO keleti szárnyának légvédelme a közelgő vilniusi NATO-csúcstalálkozó témája is lesz” – mutatott rá.

 hirdetes_810x300  

 

A tárca emlékeztetett arra, hogy a szlovák légtér „soha nem volt olyan védett, mint most”, és Németország esetében is hasonlóan járnak el, mint az amerikai rendszer olaszra cserélésekor. „Ez azt jelenti, hogy megfelelő kompenzációt biztosítunk szövetségeseinkkel” – erősítette meg Kakaščíková.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy Németország hamarosan ingyenesen és véglegesen átadja Szlovákiának két modern MANTIS légvédelmi rendszerét több mint 250 millió euró értékben. „Ezzel megerősítik a keleti határ védelmét Ukrajnával” – zárta szavait.

 

A német sajtó arról számolt be, hogy a német hadsereg azt tervezi, hogy az idén kivonja Patriot légvédelmi rendszereit Lengyelországból és Szlovákiából.

 

Németország az év végéig kivonja Patriot rendszereit Szlovákiából

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!