Nyitókép forrása: Facebook.com/Felvidéki Vágta

 

Idén újra rajthoz állnak a lovak, és nyeregbe ülnek a lovasok, hogy képviseljék településüket az egyik legrangosabb lovasversenyen, a Felvidéki Vágtán. Dunaszerdahely városa 2023. július 8-án, szombaton immáron hetedik alkalommal társrendezője és házigazdája a rendezvénynek, amely a Nemzeti Vágta egyik hivatalos határon túli előfutama. A Felvidéki Vágtára idén is ingyenes lesz a belépés a már jól ismert és megszokott helyszínen, a sikabonyi reptéren. Az érdeklődőket délelőtt 10 órától ingyenesen szállítják a reptérre a Vágtavonatok.

 

A rendezvény középpontjában most is a lovak és a lovasok lesznek, akik a Nemzeti Vágtán való részvételért küzdenek meg. A tét ezúttal is óriási! A Felvidéki Vágta első három helyezettje és Dunaszerdahely házigazdaként jut tovább a Nemzeti Vágtára, amelyet 2023-ban a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban, a magyarországi lótenyésztés egyik ikonikus helyszínén rendeznek meg szeptember 30-án és október 1-jén. 

 

Rutinos lovasok és több visszatérő település 

 hirdetes_810x300  

 

2023-ban több olyan település versenyez, amelyek az előző években is indítottak lovast, mint például Somorja vagy Tallós. A Felvidéki Vágtán hosszabb kihagyás után újra nyeregbe ül Nyékvárkony és Nyárasd lovasa is. További, az ország különböző pontjain lévő településekkel és lovasaikkal még zajlik az egyeztetés az indulásról. Ezeket a hivatalos jelentkezés után hozzák nyilvánosságra a szervezők. 

 

A házigazda Dunaszerdahelyt ezúttal is egy tapasztalt lovas, Egri Árpád képviseli, aki 2015-ben megnyerte a Felvidéki Vágtát, azóta pedig több alkalommal állt a dobogón.

 

„A Nemzeti Vágtán is többször rajthoz álltam, ahol középdöntős is voltam. Ezt az eredményt szeretném javítani, és akár a döntőben versenyezni, hogy büszkék legyenek rám a felvidékiek.  Komoly edzéstervvel vágok neki az idei versenynek, a legjobbat szeretném kihozni magamból”

 

mondta Egri Árpád. 

 

A lovassport népszerűsítésének köszönhetően egyre több fiatal lovagol

 

„A Felvidéki Vágta évek óta a magyar lovasok találkozója. Nagyon fontos számunkra a lovassport népszerűsítése és támogatása, emellett a lovas hagyományok ápolása és bemutatása. Az elmúlt években arra törekedtünk, hogy a lovassportot a fiatalok körében is népszerűsítsük. Ezen célkitűzés jegyében tavaly először Kishuszár Vágtát is rendeztünk. A fiatalok részéről megnőtt az érdeklődés, a Kishuszár Vágtán idén már két futamot tudunk indítani. Öt lány méretteti meg magát, amire nagyon büszkék vagyunk”

 

hangsúlyozta Hájos Zoltán, a házigazda Dunaszerdahely polgármestere. 

 

A Felvidéki Vágta minden korosztálynak kínál programot, a belépés ingyenes lesz

 

A VII. Felvidéki Vágta színvonalas kulturális programokat, zenés előadásokat és látványos lovasbemutatókat kínál a látogatóknak. A szervezők azt szeretnék, hogy a rendezvény hangulatának idén is minél többen legyenek részesei, és egy remek, családi programokkal teli napot tudjanak eltölteni. Az idei Felvidéki Vágtára is ingyenes lesz a belépés. A további részletekről Bóna Erzsébet, a BONS Promotion Kft. ügyvezetője, a Felvidéki Vágta főszervezője számolt be:

 

„A nagy sikerre való tekintettel újra lesz Kézművesek Udvara, ahol mintegy 40 helyi és régióbeli kézműves mutatja meg termékeit. Ebben az évben Erdélyből is érkezik kézműves! A Gazda- és Termelői piac szintén várja a látogatókat, itt is a hazai árusok portékája  kerül a standokra. A Csallóközi ízek utcájában a látogatók hamisítatlan csallóközi vendéglátásban részesülhetnek, ahol a kiváló fogások mellett minőségi borokat és pálinkákat is kóstolhatnak. Az elmaradhatatlan programok sem hiányoznak majd: lovasbemutató keretében a Bíró Kert Lovas Központ és az ARGYLL hagyományőrző egyesület megidézi a történelmet, felelevenítik a pozsonyi csatát. A győri Ördöglovasok középkori lovagi tornát tartanak, illetve egy izgalmas western lovas kaszkadőrshowt is bemutatnak. A kulturális programok sora szintén gazdag lesz: a legkisebbeket interaktív gyerekműsorral várja a Kicsi Gesztenye Klub. Ezenkívül a gyerekek korabeli fajátékokkal játszhatnak, pónilovon ülhetnek, kisállatokat simogathatnak, valamint számos további foglalkozás várja őket. A fellépők sorát gazdagítja a Kis Megyer és a Csilizke Gyermek Néptáncegyüttes, Nagy Viki pedig retro magyar slágereket énekel. Az esti órákban a Három Királyok szórakoztatja a közönséget. Rúzsa Magdi koncertje felejthetetlen zenei élményt és nagyszerű bulit ígér”

 

ismertette a programot Bóna Erzsébet.

 

Körkép.sk/Felvidéki Vágta-sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!