Nyitókép: Körkép.sk, illusztrációs felvétel

 

A Körkép.sk információi szerint nagymértékben megnőtt az illegális migráció a magyar-szlovák határon, a besztercebányai kerület déli részén. Az illegális migráció növekedésével egyenes arányban növekszik a lakosság nyugtalansága is. Portálunk érdeklődésére az Országos Rendőrfőkapitányság elmondta, milyen mértékű a valóságban az illegális migráció az országban, ezen belül az érintett körzetben. Megkérdeztük azt is, kézben tartja-e a rendőrség a folyamatokat és mivel tudják megnyugtatni a lakosságot.

 

Denisa Bárdyová rendőrségi szóvivő kérdésünkre elmondta, hogy a harmadik országokból származó, nyugatbalkáni migrációs útvonalon keresztül az idei évben a szlovák szervek eddig összesen 13 750 belépő személyt regisztráltak. Ezen állampolgárok 96,26%-a szíriai állampolgárnak vallotta magát.

 

 hirdetes_810x300  

A Rimaszombati járásban ezen időszak alatt 1 654 migránst vettek nyilvántartásba, ami a teljes létszám 12,3%-a. Az illegális migránsok száma a Rimaszombati járásban havi átlagban 230 főt jelent.

 

Emelkedő tendencia

 

Az illegális migráció emelkedő tendenciát mutat. Ennek ellenére elmondható, hogy a rendőrségnek nincs tudomása semmilyen közrend ellen elkövetett bűncselekményről az illegális migránsok részéről. Aki bármilyen ezzel kapcsolatos sérelem elkövetéséről tud, az hívja a rendőrséget a 158, vagy 112 segélyhívó számokon.. 

 

Bárdyová elmondta azt is, hogy a szlovák rendőrség nemzetközi szinten is figyelemmel követi a helyzet alakulását. „Egyedül közös és rendszerezett megoldásokkal lehet az illegális migrációs helyzeten javítani az EU területén” – mondta.

 

„Ezek a személyek nem Szlovákiát tartják célországuknak, az esetek csaknem 97%-ában mi csak tranzitország vagyunk a számukra” – tette hozzá.

 

A rendőrség továbbra is emelt szintű járőrözést végez Szlovákia déli határvonalán, Magyarország területén pedig együtt a magyar kollégákkal. „Szükség esetén a rendvédelmi szervek készek cselekedni,” fogalmazott kérdésünkre a szóvivő.

 

Mede Géza

Megosztás:
Címkék: migráció migráns

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 41 olvasónak tetszik ez a cikk.