Nyitókép: TASR

 

Azok a polgárok, akik nyilatkozatot adtak be a rendkívüli katonai szolgálat megtagadásáról, a napokban kapják meg az illetékes járási hivatalok határozatait. A hivatal a legtöbb esetben eleget tesz a kérésnek, és dönt a háborús vagy hadiállapot idején alternatív szolgálatra kötelezett állampolgárok névjegyzékbe vételéről – tájékoztatott Mária Precner, a védelmi tárca szóvivője.

 

Sok állampolgár nyilatkozattétellel kívánta elkerülni az aktív államvédelemben való esetleges részvételt – emlékeztet a tárca, amely szerint ez egy év eleji dezinformációs kampány, egy állítólagos mozgósítással való ijesztgetés eredménye volt.

 

A tárca ugyanakkor kifejtette, hogy a katonai szolgálat nem szűnik meg a nyilatkozat benyújtásával. Csupán a szolgáltatási forma megváltozásáról van szó, amellyel szükség esetén az állampolgár hozzájárulna a Szlovák Köztársaság védelméhez.

 hirdetes_810x300  

 

 „Erre a tényre már felhívtuk a figyelmet, ami rámutat a társadalom sebezhetőségére az információ-ellenőrzés és -kiválasztás terén. A nyilvánosság tájékoztatására tett erőfeszítések ellenére sok állampolgár a tények ellenőrzése nélkül engedett a hamis híreknek és propagandának”

 

– mondta Martin Sklenár védelmi miniszter.

 

A védelmi minisztérium megismétli, hogy Szlovákiában nem terveztek és nem is terveznek mozgósítást. A további dezinformációk elkerülése érdekében a szlovák védelmi minisztérium honlapján közzétette a leggyakrabban feltett kérdések listáját a témákra adott válaszokkal együtt. Emellett a nyilvánosság a [email protected] e-mail címen is ellenőrizheti az információk hitelességét.

 

A hadkötelezettség a Szlovák Köztársaság minden férfi állampolgára számára annak a naptári évnek a január 1-jén kezdődik, amelyben betölti 19. életévét, és annak a naptári évnek a december 31-én jár le, amelyben 55. életévét betölti, ha a sorozása nem járt le korábban más okok miatt.

 

Az alternatív szolgálat, azaz a fegyver nélküli szolgálat például a kórházi segítségnyújtást, a lövészárkok ásását, a lakosság polgári védelmét vagy a szlovák fegyveres erők javára nyújtott egyéb szolgálatokat jelenti. Az alternatív szolgálat teljesítésének részleteit a háborús vagy hadiállapotú alternatív szolgálatról szóló törvény szabályozza.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!