Nyitókép: Martin Domok/1.pluska.sk

 

A rendőrség az illegális migrációval kapcsolatban észszerű és gazdaságos intézkedéseket hoz – hangsúlyozta Štefan Hamran országos rendőrfőkapitány. A hétfői sajtótájékoztatón arról is tájékoztatott, hogy a rendőrök három személyt vettek őrizetbe a migránsok között, akik biztonsági kockázatot jelentettek. Egyelőre semmilyen bűncselekménnyel nem vádolják őket.

 

„A rendőrség erőit és erőforrásait nem lehet értelmetlen módon felhasználni a választási kampány keretében politikusaink igényeinek és elképzeléseinek megfelelően. Az államhatár védelme értelmetlen, amit egyszerűen nem tudunk biztosítani“

 

– mondta Hamran.

 

 hirdetes_810x300  

Amennyiben a rendőrségnek a teljes határ mentén járőröket kellene felsorakoztatnia, az csak a zöldhatáron több mint 110 ezer rendőrt vagy katonát jelentene. Hamran emlékeztetett arra, hogy sok ország több millió eurót költött határvédelemre, és az eredmény így is, úgy is a migránsáradat lett.

 

Hangsúlyozta: maguk az illegális migránsok is tömegesen megerősítik, hogy kizárólag azért tartank Szlovákia felé, hogy igazolást kapjanak a Szlovákia területén való tartózkodásukról.

 

„Úgy vélik, hogy ez az igazolás legalizálja a schengeni övezetben való tartózkodásukat, ami abszolút nonszensz”

 

– mondta.

 

Hamran azt is cáfolta, hogy Roman Mikulec volt belügyminiszter több százezer nyomtatványt rendelt volna meg ezen igazolások kiállítására. Elmondása szerint a tárca ún. tartózkodási kártyákat rendelt, amelyet Szlovákia nem az illegális migránsoknak állít ki, hanem azoknak a külföldieknek, akik legálisan tartózkodnak a Szlovák Köztársaság területén.

 

Hamran ugyanakkor megerősítette három személy letartóztatását.

 

„Olyan személyeket vettünk őrizetbe, akikről az egyes adatbázisokban, például az Interpolnál vagy a schengeni információs rendszerünkben feljegyzést találtunk. Az ilyen személyek személyes szabadsága természetesen korlátozott, mert ez jogi eljárás, és jogi ok van a korlátozásukra”

 

– magyarázta.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!