Nyitókép: SITA/Martin Mednansky

 

A cseh kormány a jövő héten valószínűleg meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovákiával közös határán – jelezte Vít Rakušan cseh belügyminiszter szerdán. Elmondása szerint nem tud elképzelni más döntést, amennyiben a szomszédos országok sem változtatnak hozzáállásukon.

 

„Nem tudom elképzelni, hogy amikor a többi állam meghagyja a határellenőrzést, Csehország eltörölné azt” – mondta a miniszter. Szerinte ez másodlagos migrációs áramlásokhoz vezetne, amelyek abba az országba tartanának, ahol nincs ellenőrzés.

 

„Tehát ha a héten nem változik dinamikusan a helyzet, akkor nem tudom elképzelni, hogy más javaslatot tegyek a kormánynak, minthogy a határellenőrzés maradjon érvényben” – tette hozzá.

 hirdetes_810x300  

 

A Németország és Csehország közötti határellenőrzés kiterjesztésére reagálva Rakušan azt mondta, Nancy Faeser szövetségi belügyminiszterhez fordult, hogy az ellenőrzések valóban véletlenszerűek legyenek, és ne terheljék a cseh állampolgárokat, ahogyan az az első napokban történt.

 

A cseh kormány október 4-én ideiglenes szúrópróbaszerű ellenőrzések bevezetéséről döntött a szlovák határon, kezdetben tíz napra. Petr Fiala cseh miniszterelnök szerint ezt Lengyelország és Ausztria lépéseire reagálva tette. A kormány később további 20 nappal meghosszabbította az intézkedést, így azok legalább november 2-ig érvényesek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!