Nyitókép forrása: Horony Ákos hivatalos facebook-oldala

 

Horony Ákos kisebbségügyi kormánybiztos Jozef Ráž (Smer) közlekedési miniszterrel tárgyalt kedden, és többek között a kétnyelvű feliratok és közúti táblák ügyéről is egyeztettek. Horony szerint a miniszter pozitívan állt az érintett problémák megoldásához.

 

Az egyik központi téma a közúti táblák magyar feliratainak problematikája volt. Horony a facebookon ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy

 

„A kisebbségi nyelvtörvény legutóbbi módosítása alapján 2022-től engedélyezett a kétnyelvű feliratok kihelyezése az útjelző táblákon. Sajnos a minisztérium tavaly év elején kiadott műszaki szabványa ezt a lehetőséget ellehetetlenítette azzal, hogy jogellenesen megtiltotta a kisebbségi nyelven leggyakrabban előforduló kiegészítő feliratok kihelyezését.”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy az „új szabvány a már létező gyakorlatot is durván érintette, mert ezek a feliratok az új közlekedési táblákról szóló rendelet 2018-as kibocsátása óta széles körben megjelennek, és ezeket a jövőben el kell távolítani”.

 hirdetes_810x300  

 

„A találkozón meggyőződésemet fejeztem ki, hogy a kisebbségi jogok biztosítása terén egy ilyen változás megengedhetetlen, mivel a jogalkotó céljával ellentétes módon nem jogszélesítésre került sor, sőt a hivatalnokok helytelen hozzáállása végső soron a gyakorlatban a nyelvi jogok szűkítéséhez vezetett.”

 

írta Horony.

 

Bejegyzése szerint felhívta Ráž miniszter figyelmét arra is, hogy az első osztályú utakon a Szlovák Útkezelő Vállalat nem engedélyezi, illetve nem él azzal a törvényi lehetőséggel, hogy kétnyelvű útjelző táblákat helyezzen ki.

 

„Tájékoztattam a miniszter urat arról is, hogy tárcaközi egyeztetés keretében véleményeztem a személyi tömegközlekedésről szóló rendeletet, amelyben szükségesnek tartom a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatát is szabályozni.”

 

emelte ki Horony.

 

beszámolója szerint a miniszter pozitívan állt a felvetett témákhoz, és egyetértettek abban, hogy minden adózó állampolgárnak biztosítani kell a kisebbségi jogokat.

 

„Az említett témákon túl ígéretet tett arra, közbenjár a Leo Express-nél, hogy újra magyarul is bemondják az állomásneveket.”

 

írta a kisebbségügyi kormánybiztos.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.