Nyitókép: Pixabay

 

Egy friss felmérés szerint Szlovákia mindössze a 24. helyen áll a jóléti index tekintetében az Európai Unióban, míg Csehország a 14. helyet tudhatja magáénak – az eredményeket Mária Valachyová és David Navrátil, a Szlovák és a Cseh Takarékpénztár vezető közgazdászai ismertették. A szakemberek szerint Szlovákia számos kihívással néz szembe, nevezetesen a csökkenő munkaerővel, a gyenge technológiai fejlődéssel és az államháztartás fenntarthatóságával.

 

A tavalyi évhez képest Szlovákia egy helyet rontott a rangsorban.

 

„Ha ezen változtatni akarunk, akkor jövőképre van szükségünk. Meg kell egyeznünk abban, hogy a jövőben milyen legyen egy virágzó Szlovákia képe. A fejlett országok tapasztalatai azt mutatják, hogy (…) a kormány, a magán- és a nem kormányzati szektor együttműködése lehet a sikeres út, amennyiben azok közösen megállapodnak és megoldásokat készítenek elő.”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Peter Krutil, a Szlovák Takarékpénztár főigazgatója. A közgazdászok arra is rámutattak, hogy a 18-64 éves korosztály egy évtizeden belül mintegy 200 ezer embert veszíthet, ami a legsúlyosabban a munkaerőt sújthatja. Valachyová több olyan változtatást ismertetett, amelyek szerinte elősegítenék a virágzó jövőt.

 

„A demográfiai kihívást például többféleképpen is kezelhetjük. Azzal, hogy vonzó környezetet teremtünk a harmadik országokból érkező, magasan képzett emberek számára, megállítjuk az agyelszívást vagy csökkentjük a bürokratikus terheket.”

 

– mondta a szakember. Az index azt mutatja, hogy Szlovákia az oktatásban is lemaradásban van, amit a közgazdászok szerint a PISA-tesztek eredményei is bizonyítanak. Véleményük szerint az ország inspirációt meríthetne olyan országoktól, amelyek uniós szinten is élen járnak. Példaként Észtországot említeték.

 

„Ők három alappillérre építették a sikerüket. Motivált tanárok, autonómia és rugalmasság, valamint az a szemlélet, hogy minden diák fontos. A korai oktatás ebben kulcsszerepet játszik.”

 

– magyarázta Juraj Kotian, az Erste Group makrogazdasági elemzési vezetője.

 

Az index szerint Szlovákiában a háromévesnél idősebb gyermekek aránya az óvodai nevelésben 77 százalék, míg az uniós átlag közel 92 százalék. A pozsonyi régióban, Nyugat- és Közép-Szlovákiában a gyermekek több mint 80 százaléka részesül óvodai nevelésben, míg Kelet-Szlovákiában ez az arány 66 százalék.

 

Körkép.sk, Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!