Nyitókép: canva.com

 

Más uniós államok polgárai is szavazhatnak Szlovákiában a júniusi európai parlamenti (EP) választáson, ha itt van az állandó lakóhelyük. A szavazást azonban április 29-ig kérvényezniük kell. Ebben az esetben a szlovákiai EP-jelöltekre szavazhatnak, és a saját országukban nem adhatják le a voksukat – tájékoztatott honlapján a belügyminisztérium.

 

A külföldi állampolgárt felveszik a szlovákiai szavazók névjegyzékébe, ha ezt kérvényezi és becsületbeli nyilatkozatot tesz. Ezt legkésőbb a választás előtti 40. napon kell megtenni, utána már nem kerülhet be a választói névjegyzékbe, de ebben az esetben még mindig részt vehet a saját államában tartott EP-választáson.

 

A kérvényezőnek a nyilatkozatban meg kell adnia a legutóbbi állandó lakhelyét az EU-ban, és azt a választókörzetet, amelyben a legutóbbi EP-választáson a nyilvántartásban szerepelt.

 

 hirdetes_810x300  

Nyilatkozatot kell tennie arról, hogy csak Szlovákiában fog szavazni, és nem lett megfosztva választójoga gyakorlásától.

 

Szlovákiában 23 párt és egy koalíció adta le az európai parlamenti választásra a jelöltlistáját, június 8-án lesz a szavazás, a polgárok 15 EP-képviselőt választanak meg öt évre.

 

tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!