Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Más uniós államok polgárai is szavazhatnak Szlovákiában a júniusi európai parlamenti (EP) választáson, ha Szlovákiában van az állandó lakhelyük. A szavazást azonban április 29-ig kérvényezniük kell. Ebben az esetben a szlovákiai EP-jelöltekre szavazhatnak, és csupán egy országban – tájékoztatott honlapján a belügyminisztérium.

 

A külföldi állampolgárt felveszik a szlovákiai szavazók névjegyzékébe, ha ezt kérvényezi, és becsületbeli nyilatkozatot tesz. Ezt legkésőbb a választás előtti 40. napon kell megtenni, utána már nem kerülhet be a választói névjegyzékbe, de ebben az esetben még mindig részt vehet a saját államában tartott EP-választáson. A kérvényezőnek a nyilatkozatban meg kell adnia a legutóbbi állandó lakhelyét az EU-ban, és azt a választókörzetet, amelyben a legutóbbi EP-választáson a nyilvántartásban szerepelt – tájékoztatott a belügyminisztérium, és hozzátette, új kérvényt csak akkor kell benyújtani, ha azóta megváltozott a választópolgár állandó lakcíme.

 

A választói névjegyzékben szereplő, más uniós tagállamokban élő választópolgárok is igényelhetnek választói igazolványt, ha a választás napján nem tudnak a szavazókörükben voksolni.

 

 hirdetes_810x300  

A szlovákiai állandó lakóhely szerinti településen kell kérvényezni a választói névjegyzékbe való felvételt. A kérvénnyel együtt a választópolgárnak nyilatkozatot kell benyújtania, amelyben egyebek között fel kell tüntetnie az utolsó lakcímét abban az uniós országban, amelynek az állampolgára, valamint azt a választókört, amelyben legutóbb nyilvántartásba vették. Nyilatkoznia kell arról is, hogy csak Szlovákia területén szavaz, és hogy nem fosztották meg választójogától. A minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy ha a választópolgár egy másik uniós tagállamban, és Szlovákiában is jelentkezik a választói névjegyzékbe, szabálysértést követ el, amiért 100 eurós pénzbírság szabható ki.

 

Szlovákiában 23 párt és egy koalíció adta le az európai parlamenti választásra a jelöltlistáját, június 8-án lesz a szavazás, a polgárok 15 EP-képviselőt választanak meg, öt évre. Egy listán legfeljebb két jelölt neve karikázható be.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!