Nyitókép: zbgis.sk

 

Az Európai Bizottság portálján található definíció szerint személyes adatnak minősül minden olyan információ, amely egy azonosított vagy azonosítható személyre vonatkozik. Személyes adatnak minősülnek még azok a különféle adatok is, amelyek együttesen egy személy azonosításához vezethetnek. A bizottság a példák között említi a lakcímet is, amelyet Szlovákiában a legtöbben viszonylag könnyen megtalálnak. Ez azonban úgy tűnik, változni fog.

 

Annak ellenére, hogy 2016 óta a GDPR (General Data Protection Regulation) néven ismert általános szabályozással igyekszünk megvédeni az emberek személyes adatait, van egy hely, ahol ezek szabadon hozzáférhetők. Nem egy úttörő felfedezésről van szó, hiszen sok szakma évek óta napi szinten dolgozik vele, ez pedig nem más, mint az ingatlankataszterhez való hozzáférés, amely a ZBGIS rövidítés alatt található.

 

Mi fog változni?

 hirdetes_810x300  

 

A Geodéziai, Térképészeti és Kataszteri Hivatal törvénymódosítást készít elő. Az új információk szerint csak regisztrált felhasználók férhetnek majd hozzá a kataszter adataihoz.

 

A már említett tulajdonosok személyes adataihoz való hozzáférés kapcsán a hivatal az adatokkal való visszaélést kívánja megakadályozni, mivel ezen a területen egyre nagyobb bűnözést regisztrálnak.

 

„Az információs technológiák fejlődése különféle biztonsági kockázatokat hordoz magában. A kataszteri portálokon közzétett adatok böngészésre szolgálnak, és nem szabadna felhasználni további nagyszabású feldolgozási műveletekre, például teljes adatok letöltésére a Szlovák Köztársaság teljes területén”

 

– áll az anyagban.

 

Az indítványozók ugyanakkor kijelentik, hogy a személyes adatok védelmére vonatkozó hatályos jogszabályok szerint minden természetes személynek joga van tudni, hogy személyes adataihoz hogyan és ki fér hozzá.

 

A változtatások elfogadása esetén a felhasználói regisztráció részletes áttekintést ad majd az államnak mindenkiről, aki az adatbázisban keresett, illetve arról, hogy mikor és milyen adatokra volt kíváncsi.

 

Štandard.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!