Nyitókép: Foto N/Tomáš Benedikovič

 

Behunyom a szemem és látom őt. Egy tiszta kép lebeg előttem, hiszen fejből emlékszem rá: egy fiatal férfi jellegzetes állal és nagy hajjal. Egy szép lányt ölel át, és mindketten nevetnek.

 

Ez a fekete-fehér kép lebeg előttem, leginkább abban a formában, ahogyan a kitűzőn szerepel. Ebben a képben az egész 2018-as év el van rejtve. Ján Kuciak és Martina Kušnírová, valamint az a több tízezer ember, akik kitűzték ezt kitűzőt és kivonultak az utcákra.

 

 hirdetes_810x300  

Ján Kuciaknak és menyasszonyának, Martina Kušnírovának a meggyilkolása mindent megváltoztatott. Abból az országból, ahol virágzik a korrupció és mindent a Fico–Kaliňák páros tart felügyelete alatt, három lövéssel egy olyan ország lett, ahol újságírókat gyilkolnak.

 

Mindez nemcsak két fiatal halálát jelenti – amit még az év végéhez közeledve sem lehet elfelejteni –, de mindenki más félelmét és bizonytalanságát is. Önök utálhatják, lenézhetik az újságírókat, de akkor, amikor azért gyilkolják meg őket, mert azt igyekeznek feltárni, hogy a maffia tényleg jelen van-e a kormányfő hivatalában, a kormányfő házában és az ország keleti felében, akkor Önöknek igenis fel kell kapniuk a fejüket. Ez azt jelenti, hogy itt senki semmiben nem lehet biztos. A gyilkosság a problémamegoldás egyik eszközévé vált.

 

Egy ilyen gyilkosság után úgy tűnt, hogy az egész év elviselhetetlen lesz. De először jöttek a halk felvonulások, majd a hangos tüntetések. Rengeteg ember világosan kijelentette, hogy ez nem mehet így. Fico kormányfőnek és vele együtt Kaliňák belügyminiszternek le kellett mondania. Kočner börtönbe ment, Bašternák pedig hivatalosan is adócsaló lett. Mindez reményt ad.

 

A 2018-as év személyisége Ján Kuciak és Martina Kušnírová. A haláluk olyan eseményeket indított el, amelyeket azelőtt csak nehezen tudtunk volna elképzelni. Ezek az események azt a tisztességes Szlovákiát is megmutatták, amelynek a gonosz szellem gúnyos mosolyában nincs arca.

 

A kép tiszta: egy fiú hódító mosollyal és a barátnője. De ha közelebbről megnézem, akkor látom, hogy ez a kép mozaik. Az arcuk több ezer bátor ember arcából van összerakva. Azoknak az arcából, akik sosem adták fel és nem engedik, hogy Fico, Kaliňák vagy bárki más ellopja ezt az országot. Így néz ki Szlovákia 2018 után.

 

Denník N, Matúš Kostolný: Smrť ukázala aj slušné Slovensko

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!