Nyitókép: bioliek.sk

 

Az év eleje óta 390 szamárköhögés-esetet regisztráltak Szlovákiában. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) az egy év alatti gyermekek körében regisztrálta a legmagasabb morbiditást. A hivatal rendszeresen figyelemmel kíséri a helyzetet. Erről Tatiana Červeňová tiszti főorvos tájékoztatott pénteken.

 

„Készen állunk, vannak olyan eljárások, amelyeket jogszabályok támogatnak, és természetesen hetente legalább egyszer ülésezünk az egészségügyi minisztérium válságkezelési részlegében, ahol napi monitorozáson alapuló modellhelyzeteket alakítunk fel”

 

– mondta Červeňová.

 

 hirdetes_810x300  

Szerinte az egy év alatti gyerekeknél a magasabb előfordulási gyakoriságot két alapvető tényező okozza. „Az anyák a terhesség alatt vagy nem oltatták be újra magukat, vagy az egy év alatti gyerekekre még nem vonatkozik a kötelező védőoltás“ –magyarázta.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy évek óta csökken a kötelező védőoltások beadatása a gyermekek körében, ami e betegségek egyre gyakoribb előfordulását okozhatja. A szamárköhögést illetően Pozsony és Kassa megyében a legalacsonyabb a védőoltások aránya. A szakértők a felnőttek számára is javasolják az oltást. A terhes nők számára a védőoltást különösen az első és a második, de a harmadik trimeszterben is javasolják.

 

A tiszti főorvos kijelentette, hogy Szlovákia készen áll arra, ha a polgárok fokozott érdeklődést tanúsítanának az újraoltás iránt. Elmondása szerint jelenleg nincs probléma a vakcinákkal, és a jelenlegi helyzetben az átmeneti kieséseket sem tartja problémának.

 

A szamárköhögés bakteriális eredetű akut légúti betegség, amely elsősorban a légzőrendszert érinti. A klinikai képet az elhúzódó, irritáló köhögés uralja, amely hetekig, sőt hónapokig tart. „Akkor kell odafigyelni, ha a köhögés huzamosabb ideig fennáll, és egyéb tünetek is jelentkeznek, például gyengeség, fáradtság és láz” – tette hozzá.

 

A szamárköhögés különösen súlyos lehet a be nem oltott gyermekeknél vagy olyan gyermekeknél, akiknek az anyja nem kapott védőoltást. Ugyanez vonatkozik az immunhiányos személyekre is – pontosította a Pozsonyi Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ)

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!