Nyitókép: Getty Images

 

Az Európai Parlament képviselői szerdán jóváhagyták a fogyatékkal élők európai igazolványainak és európai parkolási engedélyeinek bevezetését. Ezek a szabályok egész Európára kiterjedő igazolványt vezetnek be annak biztosítására, hogy a fogyatékkal élők egyenlő hozzáférést kapjanak a kedvezményes feltételekhez, mint például a kedvezményes belépő, elsőbbségi hozzáférés vagy a fenntartott parkolóhoz való hozzáférés.

 

Mindkét kártya birtokosai, valamint vezetőik és segítő állataik csaknem ugyanolyan feltételekhez férhetnek hozzá, mint a nemzeti kártyabirtokosok. Az új szabályok csak a rövid távú tartózkodásra vonatkoznak, kivéve azokat az igazolvánnyal rendelkezőket, akik egy mobilitási program, például az Erasmus+ miatt költöznek másik tagállamba.

 

Szabad mozgás az összes európainak

 hirdetes_810x300  

 

 „Az EU-nak ki kell állnia a fogyatékkal élők egyenlő jogaiért az EU-n belül. Különösen büszke vagyok arra, hogy az igazolványok mostantól a három hónapnál hosszabb tartózkodásra is kiterjednek, így a fogyatékkal élő állampolgárok akkor is hozzáférhetnek a bérletekhez, ha külföldön tanulnak. Az európai fogyatékossági kártya jelentősége túlmutat az utazás megkönnyítésén. Megtestesíti az EU azon elkötelezettségét, hogy minden európai számára biztosítsa a szabad mozgást”

 

– jelentette ki Lucia Ďuriš Nicholsonová.

 

Fizikai formátumban kiadott igazolványok

 

Az európai fogyatékossági igazolványt fizikai formátumban, és ha rendelkezésre áll, digitális formátumban is kiadják, és ingyenesen állítják ki, illetve újítják meg. Országtól függően az elveszett és sérült kártyákért díjat számíthatnak fel.

 

A fogyatékkal élők európai parkolási kártyáját fizikai formában adják ki. Az uniós országokat azonban felkérték, hogy a kártyát digitális formátumban is kiadják, emellett dönthetnek majd a kártya kiállításának és megújításának adminisztratív költségeinek felszámításáról is.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.