Az Amnesty International (AI) emberjogi szervezet legutolsó jelentése szerint riasztó méreteket ölt a kivégzések gyakorisága a világban. Ezzel nem a terroristák által elkövetett tárgyalás nélküli emberölésekre céloztak, hanem az adott országra jellemző jogi procedúra által kirótt halálbüntetésekre. Az elmúlt 25 év legrosszabb statisztikája a tavalyi a kivégzések szempontjából.

 

2015-ben összesen 1634 embert végeztek ki, ami azt jelenti, hogy a kivégzések száma 2014-hez képest megduplázódott. A drámai növekedést az AI szerint három ország produkálta: Irán, Pakisztán és Szaúd-Arábia, akik az összes végrehajtott halálbüntetés 90 százalékáért felelősek.

 

Emberi jogok korlátozása

 

 hirdetes_810x300  

Az országok többsége az emberi jogok korlátozásával válaszol a növekvő biztonsági fenyegetésekre. Iránban tavaly összesen 977 embert végeztek ki, leginkább kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt. Közülük legalább 4 volt 18 év alatti. Az AI szerint a fiatalkorúak kivégzésével Irán súlyosan megszegte a vonatkozó nemzetközi jogszabályokat.

 

Forrás: CNN
Forrás: CNN

 

Pakisztánban egy 2014 decemberében elkövetett iskola elleni terrortámadás miatt (ahol gyermekeket mészároltak le) további hét évre meghosszabbították a halálbüntetések kiszabhatóságát terrorizmushoz kapcsolódó bűncselekmények esetén. Pakisztánban tavaly 326 embert végeztek ki.

 

A világ legnagyobb hóhéra

 

Szaúd-Arábiát sok nemzetközi bírálat éri nem egészen emberbarát és átlátható bírósági eljárásai és módszerei miatt. Az ENSZ emberjogi szakértői csoportja 2015 szeptemberében arra kérte a szunnita többségű ország uralkodóját, Salman bin Abdulaziz szaúdi királyt, hogy kegyelmezzen meg Nimr al-Nimr sejk siíta vallási vezetőnek, aki kormányellenes tüntetések szervezése miatt került az ítélőszék elé.

 

Nimr-t végül idén januárban kivégezték, ami nagy nemzetközi felháborodást keltett, és komoly vallási indíttatású erőszakhullámot idézett elő a siíta országokban (pl. Iránban).

 

A világ legnagyobb „hóhéra” mégsem a Közel-Kelet valamelyik fél-diktatúrája, hanem Kína, ahol az AI szerint több ezer kivégzést hajthattak végre 2015-ben. A kivégzések száma és a velük kapcsolatos információk Kínában államtitoknak minősülnek, ezért a kivégzések pontos számát lehetetlen megállapítani. Az AI szerint azonban Kínában csökkent a halálbüntetések száma az állam mérsékelt reformintézkedései miatt.

 

Összehasonlításul a 2014-es év halálbüntetési statisztikája. Forrás: Amnesty International
Összehasonlításul a 2014-es év halálbüntetési statisztikája. A „legjobb öt” összetétele nem nagyon változott. Forrás: Amnesty International

 

Kirívóan magas volt a halálbüntetések száma 2015-ben

 

Az Amnesty International szerint a 2015-ös év rendkívül kirívó év volt a halálbüntetések statisztikáját nézve, de azért van ok a reménykedésre. Több helyen ugyanis csökkent a kivégzettek száma, például az Egyesült Államokban „csak” 28 halálbüntetést hajtottak végre, amely 1991 óta a legkevesebb volt az országban.

 

Nigériában is javult a helyzet, a hivatalos kivégzések száma 74 százalékkal esett vissza tavaly. A Fidzsi-szigetek, Madagaszkár és a Kongói Köztársaság eltörölte a halálbüntetést.

 

CNN.com

Nyitókép: emaze.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!