Felvidéki civil jogvédők részvételével zajlott az Egyesült Nemzetek Szervezetének november 24-25. között rendezett kisebbségi jogi fóruma Genfben. A fórumon több olyan kérdés is szóba került, melyek a nemzeti kisebbségek helyzetét érintik.

 

A Kisebbségi Jogvédő Intézet képviseletében Felvidékről a magyar közösséget Kőrösi Ildikó jogász is képviselte. Amint azt a Körkép.sk kérdésére elmondta, a találkozó remek lehetőséget nyújtott arra, hogy az egyes országok képviselete előtt az adott nemzeti kisebbségek első kézből számolhattak be arról, milyen problémákkal küzdenek.

 

ensz1
Kőrösi Ildikó a genfi fórumon. Kép: Archív

 

„Nagy örörmünkre szolgált, hogy a Kárpát-medence egyes részeiről érkező magyar képviselet közös fórumon szerepelhetett“

 

 hirdetes_810x300  

nyilatkozta Kőrösi Ildikó a Körkép.sk-nak, hozzátéve, hogy az egyes jogi lehetőségeken belüli hiányosságokra szóróanyagokkal is módjuk volt rámutatni, Felvidék esetében többek között ilyen az egyenlőtlen gazdasági fejlesztések kérdése.

 

ensz3
A kisebbségi jogi fórum szóróanyagai. Kép: Kőrösi Ildikó fb-oldala

 

Sánta Szilárd aktivista, a Selye János Egyetem oktatója a felszólalásában külön teret szentelt a hiányzó kétnyelvű táblák és a kétnyelvűségi aktivizmus, a hivatali nyelvhasználat, a kettős állampolgárság ügyének, valamint a szlovák nyelv oktatásával kapcsolatos gyakorlati problémákról is beszámolt a nemzetközi megfigyelőknek.

 

Sánta Szilárd felszólalása, forrás: kerekasztal.org

 

A határon túli magyar kisebbségek fő problémái egy fehér könyvben (White Book) is összegezésre kerültek a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának angol nyelvű árnyékjelentése alapján.

 

Az ENSZ éves Kisebbségügyi Fórumát az Emberi Jogi Tanács hozta létre 2007-ben. A fórumot Izsák-Ndiaye Rita irányítása alatt hozták létre, platformként szolgál a nemzeti, etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozók ügyeinek megvitatására és a kapcsolódó megoldások kidolgozására. Izsák, a Kisebbségi Ügyek ENSZ-szakértője pénteken külön fogadta a határon túli magyar delegáció képviselőit, s ígéretet tett arra, hogy Szlovákiába is ellátogat.

 

Körkép.sk/Kerekasztal sajtóhír

 

Nyitókép: archív

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!