Honnan ered a kokárda, mi is az, és hogyan kell helyesen megkötni?

 

Kokárdának magyarul szinte kizárólag a nemzeti színű szalagból, mégpedig a magyar nemzeti színű szalagból hajtott, a szív fölé helyezett kitűzőt szoktuk nevezni, mely tipikusan, de nem feltétlenül, kerek. A szónak azonban sokkal szélesebb jelentése van: jelenthet bármilyen kerek, sapkára vagy ruhára helyezett jelvényt. Szélesebb értelemben véve tehát kokárda a sapkarózsa is, de a repülőgépek oldalára festett kerek jelvény is kokárda.

 

A kokárda története

 

 hirdetes_810x300  

A kokárda divatja a 18. században indult, és eredetileg csupán a sapkára tűzött jelként viselték. Az egyszínű szalagok általában viselőjének politikai pártállását, főképpen a fennálló hatalom elleni tiltakozását tükrözték.

 

A nemzeti színű trikolórból hajtott kokárda csak 1789-ben, a nagy francia forradalom idején jelenik meg, és innen terjed el más nemzetekhez. Általános szokás a kokárda különböző formáinak a hadseregben való használata, ám polgári körökben sehol nem vált oly fontos nemzeti jelképpé, mint a magyaroknál.

 

Fotó: magyarno.com

 

A kokárda neve

 

kokárda nemzetközi szó, sok más nyelvben hasonló alakban megvan, pontosan nem is tudjuk, melyikből került a magyarba. Az azonban biztos, hogy a szó végső eredete a francia. A töve a coq, azaz ‘kakas‘, és ebből született meg a cocarde, mely ‘kakastaréj‘hiú, öntelt, korlátolt’ jelentéssel bírt.

 

Az új jelentése a bonnet à la cocarde ‘kakastaréjos sapka‘, illetve ‘öntelt ember sapkája‘ szerkezet rövidülésével alakult ki. (Figyelem! A cocarde nem keverendő össze a cocard-dal, mely monoklit, szem alatti véraláfutást jelent!)

 

Kokárdahelyesség, kokárdaművelés

 

Néhány évvel ezelőtt még egészen természetesnek tartottuk, hogy a kokárdán a piros van kívül, a zöld van belül.

 

Ám ez a hajtási mód nem felel meg a nemzetközi normáknak, az általános szokás szerint ugyanis a zászló felső sávja kerül belülre, az alsó kívülre. Egyesek Szendrey Júlia tévedésére vezetik vissza a magyar szokást, állítólag ő készítette el Petőfi kokárdáját hibásan, és aztán a Petőfit utánzó forradalmárok követték.

 

Fotó: tudnodkell.info

 

 

Mi tehát a helyes kokárdaviselet? Helyes dolog a kokárdát úgy viselni, ahogy nekünk tetszik, ahogy számunkra kellemes, ahogy számunkra kifejezi azt az érzést, amit ki szeretnénk fejezni vele. A magyarok istene óvja Magyarországot attól, hogy még a helyes kokárdaviseletből is kioktassák egymást a köztársaság állampolgárai, pláne, hogy a kokárdaviseleti módokból ideológiai kérdés legyen, vagy akár „jobbos” és „balos” kokárdaviseleti szokások alakuljanak ki.

 

Forrás: nyest.hu

Nyitókép: kokarda.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!