Nyitókép: strekov.sk/hu

 

Kürt Község Önkormányzata és Gyermely Község Önkormányzata pályázati támogatásban részesültek az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program, Kisprojekt Alapjától a PT4 – A határon átnyúló intézményközi együttműködés szintjének javítása és az állampolgárok közötti határon átnyúló együttműködés kiszélesítése keretében.

 

Az SKHU/WETA/1901/4.1/207 számú pályázat vezető partnere Kürt Község Önkormányzata, projektpartnere magyar oldalon Gyermely Község Önkormányzata.

 

A projekt teljes költségvetése 58 630,75 euró, amelyből az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása 49 836,13 euró.

 

Önkormányzati együttműködés Kürt és Gyermely között

 

Kürt és Gyermely testvértelepülések nyertes pályázata tartalmazza a két önkormányzat intézményi szintű együttműködését, a helyi általános iskolások, a cserkészek, az ifjúsági sportcsapatok együttműködését és a helyi kistermelők és borászok együttműködését, amely sok éves hagyományra tekint vissza. A pályázat célja az együttműködés szintjének emelése, a közös rendezvények számának növelése és az egyes rendezvényeken résztvevők számának növelése.

 

A pályázat megvalósításában pénzügyi teljesítés nélkül vesz részt a Strekovin – Strekovská vínna cesta Občianske združenie – Kürti Borút Polgári társulás, aki a projekt borászati szakmai részét biztosítja és hozzájárul a borturizmussal foglalkozó szakmai rendezvény megvalósításához.

 

 hirdetes_810x300  
A pályázat keretében megvalósuló szakmai rendezvények lehetőséget adnak a helyi termelők részére bemutatni termékeiket a két község kulturális rendezvényein, valamint tapasztalatokat szerezhetnek egymástól a szakmai konferenciákon az autentikus borkészítési módról is. A szakmai rendezvények minden esetben fesztiválokhoz is kapcsolódnak, azok részét alkotják.

 

Közös táborozás

 

A két község cserkészeinek közös táborozása a Gyarmatpusztai Erdei Iskolában, lehetőséget ad a természet megismerésére, baráti kapcsolatok kialakítására. A cserkésztábor jelszava: „Ne félj a sötétben, légy szentjánosbogár”. A gyermelyi alkotótáborban a kézművesség kerül középpontba. A kürti futballtábor egy hét aktív mozgási lehetőséget ad a két község diákjainak elektromos kütyük nélkül.

 

A felnőtt sportolók – öregfiúk – részére Kürt község szervezi meg a hagyományos öregfiúk kupát, melynek jelszava: „Nem az a barát, aki sokat fut”.

 

Határ menti fejlesztések

 

A rendezvények hozzájárulnak a határ menti régióban élő lakosok életszínvonalának emeléséhez, a két község és a civil szervezetek együttműködésének kiszélesítéséhez.

 

A projekt honlapja: ITT

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.“

 

(x)
 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.