A környezettudatos hozzáállás ma már az életünk alapvető része: mind a felhasználók felől megvan az igény, mind a gyártók szándékában is megmutatkozik az egyre erőteljesebb szándék arra nézve, hogy ebbe az irányba menjenek el.

 

A Li-ion akkumulátorok megoldást jelentenek

 

A hírek is egyre többet foglalkoznak a témával, s nagyon jól tudjuk, hogy sürgető változtatásokra van szükség. Ez az élet minden területén így van, nem véletlen, hogy az energiaforrások piaca sem maradhat ki ebből a változásból. A thebatteryshop.eu akkumulátor cellák széles kínálatával várja az érdeklődőket, amelyek képesek megfelelni ennek az elvárásnak.

 

 hirdetes_810x300  

Az egyik kulcskérdés ebből a szempontból az, hogy mennyire lehet újrahasznosítani az akkumulátorokat, természetesen amellett, hogy azoknak minél hosszabb élettartammal kell rendelkezniük ahhoz, hogy valóban eredményeket érhessünk el a környezetvédelem terén. A Li-ion akkumulátorok az élet számos területén jelen vannak már, rengeteg okos eszközünkben, de még az elektromos autókban is megtaláljuk őket. Elképesztően sokáig bírják, de sajnos nem örökké.

 

Ha eljön az ideje annak, hogy lecseréljük őket, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy mi történik velük. Nézzük meg, milyen lehetőségek adódnak az újrahasznosításra!

 

Mérsékelni kell a hulladék mennyiségét!

 

Ezt pedig akkor tehetjük meg, ha nem egyszerűen újabb szeméthalmokat kezdünk el létrehozni, hanem megtaláljuk azt a módot, amellyel újra felhasználhatóvá válik az anyag, illetve az anyagok, amelyekből az adott termék készült. 

 

Minden Li-ion akkumulátor tartalmaz olyan hasznos alkotóelemeket, mint amilyen a kobalt, a lítium, a grafit és a nikkel. Amennyiben ezek újra kinyerhetők, miután már nem alkalmas a használatra az akkumulátor, akkor értelemszerűen ismét tudjuk hasznosítani ezeket, azaz kevesebb energiát kell fordítanunk arra, hogy további mennyiségeket nyerjünk ki a bányákból, ráadásul nem végzi veszélyes hulladékként az akku. Utóbbinak azért is nagy a jelentősége, mert ezáltal elkerülhetővé válik a környezet szennyezése.

 

Így zajlik az újrahasznosítás

 

Az első lépés az, hogy a Li-ion akkumulátorokat össze lehessen gyűjteni, miután leszolgálták a működési idejüket. Ennek sokféle útja és lépcsője van, kezdve a fogyasztók szelektív hulladékgyűjtésétől, egészen odáig, hogy az így felgyűlt akkumulátorok eljussanak az újrahasznosító központokba.

 

Itt aztán különböző paraméterek alapján szelektálni kell ezeket, majd következik a tisztítás és az előkészítés. Ezek során olyan alkotóelemek kerülnek eltávolításra, mint a borítás, a szigetelés, valamint a fémből készült egyéb összetevők. A mechanikus aprítás után következik az izgalmas rész, a vegyi alapú feldolgozás, aminek során megvalósul a már említett hasznos anyagok kinyerése a hulladékból. Ezek aztán további finomítás során alkalmassá teszik arra, hogy felhasználhatóvá váljanak új akkumulátorok készítésére.

 

Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, nekünk, fogyasztóknak is tennünk kell! Vigyázzunk a környezetünkre!

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!