Amennyiben kiegészítő eszközt szeretne meghajtani egy gépjárművel, azt vagy egy külső, belső égésű, vagy elektromos motorral teheti meg, illetve a jármű saját motorjával. Utóbbi esetben szükséges kapcsolatot alkotni a meghajtandó szivattyú és a sebességváltó megfelelő tengelye között.

 

Ha ez utóbbi helyzet áll fenn, a kapcsolat létrehozásához szükség lesz mellékhajtásra. A megfelelő termék beszerzéséhez segítségére lesz az MPH mellékhajtások széles kínálatát felvonultató webshopja.

 

Power Take Off (PTO)

 

 hirdetes_810x300  

Amennyiben mellékhajtás után kutat, nagyon gyakran találkozhat a PTO megnevezéssel, amely mozaikszó az angol Power Take Off kifejezésből jön.

 

Mellékhajtások esetében egyaránt beszélhetünk külső és belső PTO-ról. Belső PTO a sebességváltóra integrált mellékhajtás, külső pedig például a főtengelyre szerelt, kiegészítő ékszíj tárcsával meghajtott egység.

 

Amennyiben nagyobb nyomaték elérése a cél, arra csak a sebességváltóra szerelt mellékhajtással nyílik lehetőség. Külső PTO-t kisebb járműveknél, billencsek meghajtására használnak, ahol a meghajtás nem szerelhető közvetlenül a váltóra.

 

A PTO elemei

 

A mellékhatást csak a gyártó által, a váltón kijelölt helyre lehet szerelni. A fogaskerekes vagy bordástengelyes kapcsolódási ponthoz egy tengellyel lehet kapcsolódni. A tengely végén található a PTO kapcsoló házban lévő csapágyház. Ehhez kapcsolódik a hüvely, ami a hajtást kapcsolja a váltó irányából a kardántárcsa vagy hidraulikaszivattyú felé.

 

Meg kell határozni, hogy a hidraulikaszivattyút vagy a kardántengelyt hajtja-e meg a mellékhajtás. Ha rossz a csatlakozás, a hidraulikaszivattyú esetében ez könnyebben orvosolható, kardántengelynél viszont a magas terhelés és erős csapágyazás miatt sehogy, vagy csak nagyon nehezen változtatható a csatlakozás, és kizárólag szakműhelyben.

 

A mellékhajtás üzemeltetése

 

A PTO bekapcsolásáért a pneumatikus szelep felel, és a vezetőfülkéből lehet elvégezni. A rendszer olajozása a sebességváltó irányából történik. Túlterhelés esetén előfordulhat, hogy sérül a hidraulikaszivattyú tengelytömítése. Ez komoly károkkal fenyeget, ugyanis ilyenkor a hidraulika és a váltóolaj összekeveredhet.

 

Sebességváltóra szerelt, belső PTO esetén a mellékhajtás nem üzemeltethető menet közben. Ha ilyen jellegű meghajtásra van szükség, például karbantartó járműveknél, betonkeverőnél, akkor főkardánba épített hajtóművet vagy új motor adaptert kell használni.

 

Számítógépvezérelt gépek esetén úgy kell programozni a rendszert, hogy a mellékhajtás kapcsolódásának körülményei be legyenek táplálva. Ha utólag kell kiépíteni a digitális környezetet a járművön a mellékhajtás fogadásához, azt csak a járműszervizben tudják elvégezni, és magas költségekkel jár.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!