Ma egy órakor kerül sor a magyar Országgyűlés alakuló ülésére. Magyarországnak hamarosan új parlamentje, új kormánya lesz, mely máshogy, másképp képzeli el a kormányzást elődjénél. A változások minden bizonnyal a határon túli magyarság ügyeit is érinteni fogják.

Orbán Viktor a második fordulót követő nemzetközi sajtótájékoztatóján a nemzeti együttműködés rendszerét is meghirdette, melyben a határon túli magyarok is benne foglaltatnak. Ahogy fogalmazott, azt, hogy ők hogyan kapcsolódnak majd a magyarországi magyarok által felépített együttműködési rendszerhez,  egyeztetések és tárgyalások útján szeretnék kialakítani.

Magyarország leendő miniszterelnökének választásokat követő kijelentésére, miszerint kormánya a nemzeti összefogás kabinetje lesz, az alulírott szlovákiai magyar szervezetek, a Vox Juventae Társulás és a Diákhálózat az alábbi pontokat látják fontosnak kihangsúlyozni:

·    A szlovákiai magyarok nemzeti identitásának megőrzése és erősítése végett hangsúlyeltolóodásra van szükség a nemzetstratégiai prioritások terén: Ez Szlovákiában elsősorban a magyar nyelvhasználat ösztönzésére, az oktatás és tehetségnevelés hatékony támogatására, identitástudatunk erősítésére vonatkozik. Ott dől el egy kisebbség megmaradása, hogy sikerül-e meggyőzni a szülőket arról, hogy gyermekeiket magyar iskolába adják, ne pedig szlovákba.

·    Szükséges a Magyarországról érkező támogatások új alapokra való helyezése: fontos, hogy átlátható, számonkérhető, és követhető legyen a támogatások felhasználása. E téren nagyobb decentralizációra van szükség – hogy a megítélendő támogatásokról ne csak egy-két szervezet néhány kiválasztottja döntsön.

·    A szlovák-magyar ellentét feloldása nem történhet meg addig,  míg az ennek kulcsát képező érzékeny témák, múltbeli sérelmek megbeszélése és lezárása eleve tabutéma. Szükségesnek tartjuk, hogy a már megkezdett projektek (pl. szlovák-magyar történelemkönyv) mihamarabb befejezésre és gyakorlati felhasználásra kerüljenek. Hiányoznak az olyan apró lépések, gesztusok, mint például közéleti szereplők „vendégszerepeltetése” a másik országban, azok országos tévéműsoraiban. Fontos, hogy mindkét fél ismerje és megértse a másik álláspontját.

 hirdetes_810x300  

·    A kettős állampolgársággal kapcsolatban mindenképp konzultációra van szükség az érintett felekkel, elkerülve, hogy a határon túli magyarokat érintő ügyek folyamatosan kampánytémává silányuljanak.

·    Végezetül, egészséges magyarságtudathoz, a határokon innen és túl, egy gazdaságilag és erkölcsileg is prosperáló Magyarországra van szükség. Csak remélni tudjuk, hogy a régóta halogatott reformok véghezvitelének és a jó kormányzásnak köszönhetően talpra áll az ország.  Ez mindannyiunk közös érdeke!

Diákhálózat – a felvidéki magyar egyetemisták országos szervezete.

Vox Juventae Társulás – közélet iránt érdeklődő szlovákiai magyar fiatalok közössége, küldetése a felvidéki magyarságot érintő közéleti, gazdasági témakörökkel kapcsolatos programok megvalósítása.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!