Idén 10. alkalommal kapcsolódott be az Európai Geoparkok Hete rendezvénysorozatába a Novohrad-Nógrád Geopark. A több, mint kéthetes program középpontjában, hasonlóan az előző évekhez a terület geológiai, természeti és kulturális-történelmi értékeinek bemutatása és népszerűsítése volt. Az idei év kiemelt eseménye a 4. alkalommal megrendezett Medvesi Fotós Maraton volt.

A rendezvény fő szervezői a füleki Novohrad-Nógrád Geopark Jogi Személyek Társulása és a salgótarjáni Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft. voltak. Az előkészítésben és lebonyolításban jelentős szerepet vállalt a füleki  Nógrádi Turisztikai és Információs Központ, a Füleki Vármúzeum, a besztercebányai Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség, a rimaszombati Cseres Hegység Tájvédelmi Körzet, az egyházasbásti Bed&More Pogányvár, a Medveslja Polgári Társulás, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága és az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület.

A szlovákiai programokat a Korlát-Várgede-Ajnácskő útvonalat bejáró gyalogtúra nyitotta meg, melynek résztvevői a korláti kőbányákkal és az egykori várgedei fürdővel és műemlékeivel ismerkedtek meg. A túrát Ádám Sándor, a Cseres Hegység Tájvédelmi Körzet természetőre vezette.

 hirdetes_810x300  

Az alapiskolás tanulók óbásti indulással a Pogányvárral és annak természeti értékeivel ismerkedtek meg. A túrákat Balázs Csaba biológus és Rízová Veronika, a Cseres Hegység Tájvédfelmi Körzet munkatársai vezették.

Az idén sem maradtak el a régió óvodái és iskolái számára meghirdetett foglalkozások és versenyek, melyekbe csaknem minden oktatási intézmény bekapcsolódott.

Az alapiskolák alsó tagozatos tanulói részére meghirdetett Vándorlások a Gömöralmágyi Víztározóhoz c. műveltségi vetélkedőnek a Gömöralmágyi Alapiskola és Óvoda adott otthont. A versenyben összes 11 csapat vett részt a füleki Koháry István, Iskola utcai, Papréti, Mocsáry Lajos, valamint a Bénai, Fülekkovácsi, Gömöralmágyi, ragyolci és nagydaróci alapiskoláiból.

A vetélkedő győztesei: 1. a füleki II. Koháry István Alapiskola és Óvoda Bajnokok csapata (Cupper Tamás, Karcag Levente, Vaculčiak Jázmin, kísérő tanár: Nagy Mária). 2. a Füleki Papréti Alapiskola Mladí priatelia prírody (a természet ifjú barátai) (Lenka Trčanová, Natália Kadášová, Richard Tomeček, Danka Kuciaková), 3. az Almágyi Alapiskola és Óvoda  Almágy csapata (Fábián Réka, Bálint Dániel, Bozó Máté, Pelle Katalin).

A felsőtagozatos tanulók Vándorlások a Mucsínyi barlanghoz című vetélkedőjének a Mucsínyi Községi Hivatal adott otthont. A versenybe összes 12 csapat kapcsolódott be, a füleki II. Koháry István, az Iskola utcai, a Papréti, a Mocsáry Lajos, valamint a gömöralmágyi, ragyolci  és nagydaróci alapiskolákból.

 

A verseny győztesei: 1. a Füleki Iskola utcai Alapiskola Traja pátrači (Három felfedező) csapata (Erik Bolla, Bruno Mitter, Daniela Balogová, Aneta Burisová), 2. a ragyolci Alapiskola és Óvoda Ćierne mačky (Fekete Macskák) csapata (Viktória Fajdová, Natália Veličová, Vladimíra Luptáková, Bozóová), 3. a Füleki Iskola utcai Alapiskola Tri kvetinky (Három virágocska) csapata (Terézia Gladišová, Lívia Vaculčiaková, Nikolett Kováčiková, Aneta Burisová).

Az alap- és középiskolák tanulói és diákjai részére lett meghirdetve (három kategóriában) az Ajándék a geoparknak c. művészeti verseny, melynek központi témája a gomba volt. A zsüri közel 100 alkotásból választotta ki a legjobbakat.

A verseny végeredménye:

 

A1 kategória:  Juhász Rebeka (II. Koháry István Alapiskola, Fülek), 2. Kornél Varga, 3. Alexandra Ambrúžová (Iskola utcai Alapiskola, Fülek)

 

A2 kategória. 1. Robert Ihring (Ragyolci Alapiskola és Óvoda), 2. Katarína Sojková  3. Marek Salai (Papréti Alapiskola, Fülek). Különdíj: Barbo Šuniarová (Papréti Alapiskola, Fülek),

 

B1 kategória: 1. Jozef  Balázs, 2. Michal Kocman, 3. Ladislav Elek (Füleki Szakközépiskola).

 

A közönségdíjat Adam Reis (Papréti Alaiskola, Fülek) érdemelte ki.

A legkisebbek, az óvodások a füleki II. Koháry István és az Iskolai utcai alapiskolák 9-es tanulói bevonásával játékos foglalkozásokon vehettek részt. Egy csapat egy túra részeként Ipolytarnócra is eljutott, ahol az ottani tanösvényeket járták be.

Az idei rendezvény kiemelt eseménye a Olympus Medvesi Fotós Maraton volt, melyen a várakozásoknak megfelelően több száz fotós vett részt. A geopark szlovákiai területén Füleken és Egyházasbáston voltak regisztrációs helyek, ahol előadások, bemutatók, kézműves foglalkozások, hajnali és kora esti fotós gyalogtúrák, valamint hőlégballonos repülések várták az érdeklődőket, közöttük kiemelten a fotósokat. A rendezvényen készült fotókat alkotóik három kategóriában  a Maratoni Fotósversenyre is beküldhetik (határidő június 30.) A legjobb felvételek alkotóira értékes díjak várnak.

A Geoparkok Hetének zárórendezvénye a Nyári Tábor lesz, melyre 2018. július 30. és augusztus 3.-a között kerül sor Füleken. A gyereket kézműves foglalkozások, kirándulások várják.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!