„Boldog vagyok, és hálát adok az Istennek, hogy olyan korban dolgozhattam és lettem színész, amikor nagyon jó volt a magyar színház, és akkor voltam filmszínész, amikor európai hírű volt a magyar filmgyártás” – Kozák András 60. születésnapja alkalmával készült interjújában mondta ezt.

 

 

kozak1
Kép: Feiszt György facebook oldala

 

 

 hirdetes_810x300  

Nem véletlenül volt sokat foglalkoztatott színész, hiszen ő volt az, aki el tudta játszani a hőst és a hősszerelmest, a katonát és a fejedelmet, életre keltette Kossuth Lajost, Bartók Bélát, Teleki Lászlót, Soós Imrét, Thomas Mann Marióját és Bánk bánt. 1966 és 1991 között sztárszínésze volt a Thália Színháznak majd 2001-ig az akkori Nemzeti Színházban játszott. Ezt követően lett a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja és művészeti vezetője, ahol nemcsak játszott, hanem több darabot rendezett is.

 

 

kozak2
Kép: Feiszt György facebook oldala

 

Legemlékezetesebbek talán mégis gazdag filmes pályájának szerepei. Első a „Sodrásban” volt és emlékezetes szerepeiket alakított az „Így jöttem”, a „Szegénylegények”, a „Csillagosok, katonák”, a „Fényes szelek” Jancsó Miklós rendezte filmekben.

 

 

A kétszeres Jászai Mari-, és Kossuth-díjas kiváló művész, 2005. február 24-én hunyt el. Felesége, Drahota Andrea negyven esztendőn át volt hű társa a színpadon és a magánéletben is. A Székesfehérvári Vörösmarty Színház Stúdiója 2013-ban Kozák András nevét vette fel.

 

 

Feiszt György, szombathelyi történész, levéltáros, politikus (facebook)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!