A pozsonyi városháza január 31-ig várja a javaslatokat, hogyan is kellene elnevezni az új Öreg-hidat. A kezdeményezést néhány városi képviselő indította még novemberben, mivel szerintük nem praktikus, hogy Pozsony legújabb hídja az Öreg híd elnevezést viselje.

 

A beérkező javaslatokból a szakmai komisszió egy hármas listát állít össze, melyet internetes szavazásra bocsájtanak.  Iveta Plšeková főpolgármester-helyettes szerint sokkal megfelelőbb lenne, ha az „Öreg” elnevezés helyett a híd visszakapná valamelyik történelmi nevét.

 

Ondrej Dostál képvislő ezzel szemben nem tartja jó ötletnek, hogy egy ilyen fontos közterület nevét az internetes szavazókra bízzák. Emlékeztet, hogy Dévényújfaluban a biciklis híd az internetes szavazásban eredetileg a Chuck Norris híd nevet kapta, ezzel azonban az osztrák fél nem értett egyet, végül Szabadság hídra keresztelték.

 

 hirdetes_810x300  

Az átnevezést a Most-Híd képviselői klubja kezdeményezte, ők először a négy történelmi elnevezést akartak szavazásra bocsájtani: Ferenc József híd, Milan Rastislav Štefánik híd, a Vörös Hadsereg hídja, vagy a jelenlegi Öreg-híd nevek közül lehetett volna választani. Később a Matica slovenská is megszólalt az ügyben, akik a Ľudovít Štúr híd elnevezés mellett kardoskodtak, főleg, hogy a híd a pozsonyi Štúr utca folytatása.

 

A Camera Obskura nonprofit szervezet Emil Galloról keresztelné el. Ő az a személy, aki az 1969-as megszálláskor fedetlen mellkasával állt szembe egy tank csövének Ladislav Bielik ikonikus fényképén.   .

108337
Emil Gallo (kép: aktualne.sk)

Az eredeti hidat 1891-ben adták át, először Ferenc József híd néven, majd az első világháború után M.R. Štefánik híd néven volt ismert. A második világháború után a Vörös Hadsereg hídja nevet kapta, majd 1990-től Öreg-híd néven emlegették.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!