Három ellenzéki párt (SaS, OľaNO-NOVA, Sme rodina) árnyékkormányt akarnak létrehozni – ezt Richárd Sulík és Igor Matovič megerősítette a sajótnak is. A negyedik ellenzéki erővel, a Kotleba nevével fémjelzett ĽSNS-szel ebben a formációban nem számolnak.

 

„Ez egy olyan lehetőség, amit mi hárman mérlegelünk, vagyis az SaS, OľaNO-NOVA, Sme rodina. De konkrétumokat még nem tudok. Úgy képzeljük el, hogy egy héten vagy hónapon belül ez a kormány megvalósulhat.“ – mondta Sulík.

 

A magasabb szintű együttműködés első próbáját a szóban forgó pártok már teljesítették, mikor Richard Sulík a választások után nem formális tárgyalásokra hívta a releváns pártokat kormányalakítás céljából. Akkor e pártok vezetői megegyeztek, majd a később akkor működtek együtt, mikor az ellenzékre jutó parlamenti bizottsági elnöki pozíciókat kellett elosztani.

 

 hirdetes_810x300  

Volt már példa ilyen árnyékkormány létrhozására a nem túl távoli múltban is. 2011-ben Robert Fico és a Smer-SD hozott létre árnyékkormányt, Fico szerint azzal a céllal, hogy „a kormány munkáját ellenőrizze, opponálja és alternatív megoldásokat terjesszen be”.

 

 

TASR

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!