Sigmundur Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök ma felkérte az államfőt, hogy oszlassa fel a parlamentet. Gunnlaugsson tegnap még úgy nyilatkozott, nem áll szándékában lemondani.

 

A kormányfő a napokban a svéd televíziónak nyilatkozott a Panama aktákról. Az internetre felkerült felvétel szerint az ötödik percnél már nagyon kényelmetlenül érezte magát a saját és felesége anyagi helyzetét és több millió dolláros gyanús pénzmozgásaikat firtató kérdések hatására.

 

Majd 4.40-nél felállt, megszakította az interjút, annyit mondott, hogy nincs felkészülve ezekre a kérdésekre és elszaladt.

 

 hirdetes_810x300  

 

Miután kiderült, hogy a nyilvánosságra hozott Panama aktákban szerepelnek a miniszterelnök offshore számlái is, izlandi tüntetők hétfőn a miniszterelnök lemondását követelték a fővárosban, Reykjavíkban.

 

izland_tuntetes
Több ezer izlandi tüntet a parlament előtt. Kép: sme

 

Gunnlaugsson feleségével együtt egy offshore cégen keresztül több millió dollárt tartott izlandi államkötvényekben. A miniszterelnök a Wintris nevű, Panamában bejegyzett cégben forgatta meg vagyonát még 2007-ben.

 

Mindezt természetesen Gunnlaugsson elhallgatta a vagyonnyilatkozatában, sőt a nyomok eltüntetése érdekében a részesedését feleségének adta el mindössze 1 dollárért.

 

https://www.facebook.com/mashable.video/videos/10156809707385437/

 

Az ügy azért is különösen botrányos, mivel az ország bankrendszere épp a világgazdasági válság kezdetén csődölt be, megbénítva a helyi gazdaságot.

 

SME/BBC/Élőben.hu/

 

Nyitókép: USA Today

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!