Tavaly ilyenkor még csak kezdődött a pollen időszak, most azonban már javában benne vagyunk az allergének szezonjában, méghozzá az ország egész területén, a hűvösebb helyeken is. A különféle fák és növények pollenjeire érzékenyek számára a következő napok előrejelzései nem sok jót ígérnek.

 

A következő napokban a legerősebb allergén, a nyírfa pollenje dominál a levegő összetételében, ezenkívül nagy koncentrációban van jelen a kőris pollenje, de sok kellemetlenséget okozhat az erre érzékenyek számára a nyárfa és fűzfa pollenje is.

 

„Nagyon magas koncentrációban volt jelen a levegőben a nyír pollenje, a legmagasabb koncentrációban Pozsonyban, ahol 1914 pollenszemcsét mértek egy köbméternyi levegőben, Besztercebányán 681, Nyitrán 935, Zsolnán pedig 966 pollenszemcsét köbméterenként.” – mondta Janka Lafférsová, a besztercebányai Közegészségügyi Körzeti Hivatal munkatársa.

 

 hirdetes_810x300  

Lafférsová szerint az idei pollen-idény a tavalyihoz hasonlóan megint eltér a szokványostól. A hosszú tél ellenére a tavasszal virágzó fák közül sok a megszokottnál jóval korábban bontott virágot, majd következtek a normális ütemben virágzó növények. A parlagfű – amely elterjedtsége miatt hosszútávú és komoly problémát okoz az allergiások számára – virágzása várhatóan április negyedik hetében indul meg.

 

 

Teraz.sk

Nyitókép: napidoktor.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!