A Szlovák Nemzeti Pártnak nem tetszik az egyfordulós megyefőnök-választás ötlete, ugyanis jelentős mértékben csökkentené a jelöltjeik esélyeit.

 

Az SZNP fenyegetőzik

 

Előbb a közszolgálati Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) miatti feszültségek, majd a házszabály módosítása körüli kemény tárgyalások, most pedig a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a koalíciós szerződés lehetséges megszegésével kapcsolatos kijelentései borzolják a kedélyeket a kormánykoalíción belül. A probléma pedig ott gyökerezik, hogy a múlt hét folyamán a szociáldemokraták és a Bugár Béla vezette Most-Híd képviselői az egyfordulós megyefőnök-választás javaslatával álltak elő.

 

 hirdetes_810x300  

A nemzetiek nem szimpatizálnak az efféle javaslatokkal

 

Anton Hrnko, az SNS alelnöke az Aktuality.sk-nak megerősítette, hogy pártja az efféle javaslattal nem szimpatizál. A nemzetiek ugyanis önállóan kívánnak elindulni a jövő évi megyei választásokon, míg egy ilyen javaslat jelentősen csökkentené jelöltjeik esélyeit a sikerre.

 

Arra a kérdésre, hogy a kormányzati partnerek vajon miért álltak elő egy ilyen javaslattal az SNS tudta nélkül, arra Hrnko nem tudott válaszolni. „A koalíciós szerződés kimondja, hogy a törvényjavaslatok keresztülviteléhez nem szabadna igénybe venni az ellenzék segítségét” – szögezte le Hrnko. Úgy véli, hogy az előterjesztők továbbra is abban bíznak, hogy meg tudják győzni az SNS parlamenti képviselőit.

 

871a022010fe0c940170aa52693ad034
Fotó: HNonline.sk

 

Danko nem fogja hagyni, hogy a fején táncoljanak

 

Ján Baránek, a Polis közvéleménykutató ügynökség elemzője szerint, ha a Smer-SD és a Most-Híd nem hátrál meg az elképzeléseitől, és ellenzéki segítséggel sikerül érvényre juttatnia javaslatát, az a jelenlegi összeállítású kormányzat végét jelentheti. „Arról van szó, hogy mit akar a Smer. Ha előrehozott választásokat, akkor valószínűleg élni fognak a lehetőséggel“ – fejtette ki.

 

 „Úgy látom, hogy a koalíció nem feltétlenül kell, hogy az egész választási időszak során kitartson. Ez az SNS-nek is egy releváns okot szolgáltathatna a szakításra. Nem tudom elképzelni, hogy Andrej Danko hagyná, hogy a fején táncoljanak“

 

zárta le a kérdést a Polis elemzője.

 

A Smer-SD és a Most-Híd előterjesztői javaslatukat azzal is indokolják, hogy 2022-től kezdődően együtt tartanák a megyei és a helyi önkormányzati választásokat, s ennek megvalósításához szükségük van az egyfordulós megyefőnök-választás javaslatának keresztülvitelére. Jelenleg egy megyefőnök-jelölt első fordulós sikeréhez a leadott voksok legalább 50 százalékának megszerzése szükséges.

 

Forrás és nyitókép: aktuality.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!