A kedvezőtlen időjárási viszonyok és jégtáblák miatt leállították a hajóközlekedést a Duna Pozsony és Bős közötti szakaszán – jelentette be Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter a bősi vízerőműnél Solymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter társaságában.

 

Érsek elmondása szerint a közlekedési hivatal adta ki a hajózási tilalomról szóló rendeletet, ennek értelmében hétfőn (1.23.) egy operációs csapat ül majd össze és vitatja meg, hogyan alakul majd a hajóközlekedés a Dunán. „A szállítók tudják, milyen a helyzet. Végülis tél van, ezzel pedig számolni kell.” – mondta Érsek, Solymos pedig azzal egészítette ki, hogy mindent megtesznek az emberek biztonsága érdekében.

 

A bősi erőművet üzemeltető társaság szerint is biztonsági okokból kellett leállítani a hajózást, főleg a hajók legénységének biztonsága érdekében. Jozef Dúcz hozzátette, hogy nincs összefüggő jégréteg a Duna fő áramlatán, inkább a vízerőműhöz vezető részen alakul ki. A jég vastagsága körülbelül öt centiméter.

Mivel azonban a hajóközlekedés tiltott, így a jégtáblákat nem törik szét. Egyenlőre nincsenek információk arról, hogy Ausztria jégtörőket küldene át a vízlépcsőkön, a korlátozott hajózás érvényes a közös szlovák-magyar szakaszra és a Duna magyarországi szakaszára is.

 hirdetes_810x300  

 

teraz.sk
kép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!