Az Európai Parlament minden frakciója elutasítja a kollektív bűnösség elvének alkalmazását, ezért a petíciós bizottság tagjai levélben fordultak a szlovák parlamenthez, hogy változtassa meg a Beneš-dekrétumot támogató nyilatkozatát – közölte Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője.

 

Csáky Pál arra emlékeztetett, hogy a cseh parlament 20 évvel ezelőtt, a cseh-német alapszerződés ratifikációja alkalmával sajnálatát fejezte ki a második világháború utáni időszakban a németekkel szembeni atrocitások miatt, bocsánatot kért a németek kiűzése miatt és a kollektív bűnösség elvének alkalmazásáért.

 

A szlovák parlament ugyanakkor 10 éve épp ellenkezőleg cselekedett: támogató tartalmú nyilatkozatot fogadott el a dekrétumokról – hívta fel a figyelmet a képviselő.

 

 hirdetes_810x300  

Csáky Pál arról tájékoztatott, hogy az Európai Parlament petíciós bizottságának koordinátori ülésén részt vevő képviselők a szlovák parlamentnek írt közös levelükben vetették fel a 2007-es parlamenti határozat megváltoztatásának lehetőségét, illetve felszólították a szlovák törvényhozást az 1997-es cseh parlamenti döntés példájának követésére.

 

MTI

 

Nyitókép: mkp.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!