Húsz évvel ezelőtt írták alá a cseh-német alapszerződést, amelyben a csehek bocsánatot kértek a németek második világháború utáni kiűzéséért. Akkor a cseh politikai szereplők egy része hazaárulásnak nevezte a cseh álláspontot, pár nappal ezelőtt viszont Bohuslav Sobotka regnáló cseh miniszterelnök ismét üdvözölte a lépést és úgy fogalmazott, hogy Csehország magatartása példa lehet mások számára is.

 

Tudván azt, hogy a Beneš-dekrétumok az akkor éppen visszatákolt Csehszlovákia területére vonatkoztak – tehát a Tiso-bábállamból visszacsehszlovakizált Szlovákiára is -, feltehetjük magunknak a kérdést: kire is gondolhatott Sobotka napjainkban?  Kinek számára lehet példa a cseh viselkedés?

 

Látni kell, hogy amíg a csehek esetében (akik történelmi nemzetként viselkednek) időről időre napirendre kerül ez a kérdés és érződik, hogy valóban küzdenek ezzel a problémával, a szlovákok ez ügyben is csak sumákolnak. Igyekeznek nem létezőnek tekinteni a kérdést, a szőnyeg alá söpörni a problémát és következményeit. Erre szocializálódtak a huszadik században, s még csak azt sem mondhatjuk, hogy ez a fajta magatartás sikertelen lenne.

 

 hirdetes_810x300  

(…)

 

Természetesen az is hangsúlyozandó, hogy Csehországban sem vall mindenki ilyen toleráns nézeteket. A cseh társadalmat, a cseh értelmiséget is feszíti ez a kérdés. Éppen ezért még inkább értékelendő, hogy mertek, mernek róla nyilvánosan beszélni, vitázni – és mertek lépni is, a komoly kritikák ellenére.

 

(…)

 

Cseh történészek is 40-100 ezerre teszik azok számát, akik a 3 és fél milliónyi kitelepítettből erőszakos cselekmények miatt nem érték el a cseh-német határt.

 

Egy 2015-ös felmérés szerint a kiűzés során megvalósult erőszakot a csehek 78 százaléka tartja igazságtalannak – annak ellenére, hogy ugyanezen felmérés szerint a csehek 70 százaléka ma is elkerülhetetlennek és 61 százaléka igazságosnak gondolja az akkori kitelepítést.

 

(…)

 

A csehek az otthoni viták ellenére sem álltak le. 2016. májusában Daniel Herman kultuszminiszter Nürnbergben, a Szudétanémet Szövetség kongresszusán (!) kért újból bocsánatot a kiűzetésért. Számos cseh személyiség is pozitívan nyilvánult meg a kérdés kapcsán, egyházi vezetőket is beleértve.

 

Szlovákiában viszont csend van, sumákolás ebben a vonatkozásban is. Ideje lenne egy brüsszeli figyelmeztetés…

 

 

 

 

Tények.skCsáky Pál: Csend

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!