Szlovákia elkezdte a felkészülést a 2019-ben kezdődő EBESZ-elnökségre. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet élén minden évben más ország elnököl, 2017-ben Ausztria vette át az irányítást. Miroslav Lajčák külügyminiszter elmondása szerint a minisztériumban már javában készülnek a feladatra.

 

„Egy felkészülési csoportot hozunk létre, amely április elsejétől kezdve a minisztérium szervezésében fokozatosan növekedni fog.”

 

-mondta, hozzátéve, hogy már most tudják, nagyjából mi lesz a feladatok. Szükséges például egy politikai program készítése, amelyen jelenleg is dolgoznak.

 

Szlovákia jelentkezését az EBESZ 2019-es elnökségébe mind az 57 tagállam jóváhagyta, 2016. december 9-én. Az elnökségi időtartam egy naptári év, a hivatali elnöki tisztséget a külügyminiszter tölti be.

 hirdetes_810x300  

 

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (röviden EBESZ, angolul Organization for Security and Co-operation in Europe, OSCE) a világ legnagyobb biztonsági szervezete, amely Európa, Észak-Amerika és Közép-Ázsia 57 részt vevő államát fogja össze. Feladata a stabilitás és béke fenntartása Európában politikai párbeszéd segítségével és gyakorlati munkával.

 

webnoviny.sk/Körkép.sk
borítókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!