Magyarországon több száz baromfi telepen eddig több mint 3,2 millió állatot kellett leölni. Az elpusztításuk eddig 3 milliárd forintba került, amelyet a telepek tulajdonosai álltak, de az állam megtéríti a kárt. A leölt állatok tetemét is hasznosítják, de semmilyen formában nem kerülhet asztalra – írja a Napi.hu.

 

A magyarországi gazdasági portál értesülése szerint a madárinfluenza H5N8-as törzsét eddig 233 állattartó telepén mutatták ki, és 3,2 millió szárnyast kellett leölni. Az anyagi kár eddig 7 millliárd forint (22,5 millió euró).

 

Szlovákiában is több helyen (köztük a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban is) felütötte fejét a madárinfluenza, tömeges elhalást azonban egyelőre csak háztáji gazdaságban okozott.

 

 hirdetes_810x300  

Felmerül azonban a kérdés, hogy mi történik a leölt állatok tetemével. Magyarország 2004-es uniós csatlakozása előtt a fertőzés miatt levágott beteg vagy azokkal egy közegben tartózkodó állatokat több módszerrel is leölték. Talán a legdrasztikusabb megoldás az volt, amikor úthengerrel lapították ki a baromfikat, de darálták és égették is őket. Azonban az állatvédelmi törvények ezeket már tiltják.

 

Az elmúlt években a szén-dioxid-tartalmú gázkeverékkel történő altatás az elterjedtebb, ha nagyobb telepekről van szó. Ez humánusabb, a gyakorlati alkalmazása a szakemberek szerint olyan, mintha álmukban pusztulnának el a baromfik. Kisebb üzemek esetében injekciót használnak, a cél itt is a könyörületes, fájdalommentes ölés.

 

Maradványok likvidálásának legfontosabb feltétele, hogy a tetemek semmilyen körülmények között nem kerülhetnek vissza a forgalomba húsként. Épp ezért a szállításuk is egyszerre történik a visszaélések elkerülése érdekében.

 

A járvány miatt leölt példányokat először hőkezelik – forró folyadékba és kamrába kerülhetnek. Általában centrifugálással leválasztják a zsírokat, majd szárítással és őrléssel fehérjelisztet készítenek a maradványokból. Így sok ásványi anyag – például kalcium, nitrátok, vas -, valamint aminosavak vonhatók ki a tetemekből.

 

Az így elkészült őrlemények és kivonatok már biztosan nem tartalmaznak baktériumokat vagy vírusokat, de még gombaspórákat sem. Biztonsággal adagolhatok állati takarmányokhoz, főként proteinpor készül belőlük a vágóhídra szánt marháknak, sertéseknek. Gyakoribb megoldás, hogy szerves trágyák vagy talajjavító szerek előállításához használják fel a készítményeket.

 

Napi.hu

Nyitókép: lokal.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!