A török hatóságok eddig 47 155 embert csuktak le a tavalyi, félresikerült puccskísérlet kapcsán, „terrorista kötődés” miatt.

 

A török belügyminiszter, Süleyman Soylu egy helyi televízióban úgy nyilatkozott, több mint 113 ezer embert tartottak fogva a puccs óta eltelt időben, közülük 41 500-at felügyelet alatt engedtek szabadon, 23 861 embert pedig fenntartások nélkül elengedtek. Így is több mint 47 ezer embert tartanak fogva a török börtönökben. Őket mind kapcsolatba hozták Fetüllah Gülen török ellenzéki vallási vezetővel, aki jelenleg az USA-ban él emigrációban.

 

A török kormány szerint Gülen szervezte meg a tavaly júliusi puccskísérletet, és őt teszi felelőssé a harcok során elesett 265 ember haláláért. A puccsot egyébként a kormányerők meglepő gyorsasággal és könnyedséggel verték le.

 

 hirdetes_810x300  

A tisztogatások során a hatóságok majdnem 11 ezer rendőrt, 7600 katonát, 168 ezredest tartóztattak le. Kb. 2600 bíró és ügyész szintén rács mögé került. A civilek sem úszták meg, közülük 26 177 embert küldtek hűvösre a puccsban való részvételükre hivatkozva.

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!