Mindössze egy nappal Emmanuel Macron francia elnök megválasztása után, Angela Merkel német kancellár világos üzenetet küldött a 39 éves újdonsült államfőnek: nem ért egyet Macron azon ígéretével, hogy enyhíteni kell az eurozóna tagállamainak szigorú megszorító jellegű költségvetési politikájával.

 

Macron ráadásul úgy fogalmazott korábban, hogy mindenekelőtt erre lenne szükség. Franciaország és Németország között épp az a fő probléma, hogy teljesen eltérő kötlségvetési politikára lenne szükségük, ám a valutaunióban Németország akarata érvényesül, ami francia munkahelyekbe kerül.

 

Ráadásul az új francia elnöknek meg kéne mutatnia választóinak (még a júniusi parlamenti választások előtt), hogy Marine Le Pen tévedett, mikor kijelentette a szavazást megelőző napokban, hogy

 

 hirdetes_810x300  

Franciaországot mindenképpen egy nő fogja vezetni – vagy én, vagy Angela Merkel.

 

Merkel Macronnak szánt kemény válasza szerint „a berlini kormány ugyan támogatja a franciaországi reformokat, de nem léphet a párizsi döntéshozók helyébe”.

 

„A segítség kiterjed a munkanélküliség visszaszorítására és a gazdasági növekedés élénkítésére, ugyanakkor a kancellár nem látja be, miért kéne megváltoztatni – pláne miért kéne mindenekelőtt megváltoztatni – a német gazdaságpolitika irányát”

 

– foglalta össze a Merkel reakcióját a napi.hu.

 

A Financial Times szerint a fenteb felvázolt szóváltást úgy kell értelmezni, hogy a német kormány a szeptemberi német parlamenti választásokig hallani sem akar Macron ötleteiről, amelyeket amúgy is csak akkor fontolna meg, ha garanciát kap a francia reformok elindítására.

 

Kökép.sk, FT.com

Nyitókép: lavoixdeparis.fr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!