Arany János, Mindszenty József, Karinthy Frigyes és Werbőczy István Tripartituma – miben közösek? 2017-ben valamennyien születésnaposak, illetve a híres Hármas könyvet, a magyar jog legjelentősebb összefoglalóját éppen ötszáz éve 1517-ben nyomtatták ki Bécsben. 

 

Várják a gyűjtők licitjeit

 

A tavaszi nemzetközi árverésen a Toldi kétszáz éve született költőjének három nyugtalevele is kalapácsra alá kerül, amelyek után jelentős az érdeklődés. Várhatóan a negyedmilliót is elérheti az ára – mondta lapunknak Csonka Krisztián a Darabanth Aukciósház cégvezetője.

 

 hirdetes_810x300  

Gyűjtői harc várható a ritkaságszámba menő rendkívül díszes balladás könyvért, amely Zichy Mihály rajzaival jelent meg 1896-ban. Arany János balladái Zichy Mihály illusztrációival e díszkiadásban összesen négy, egyenként önálló kötetben láttak napvilágot. Ez a példány a sorozat első kötete, tartalmazza a “Ágnes asszony”, “Ötödik László”, “Mátyás Anyja”, “Tetemre hívás”, “Borvitéz”, “A Walesi Bárdok” című balladát. Ezt 36 ezer forintért indították.

 

Arany János levele.

 

A legidősebb évfordulós Werbőczy István jogkönyve a Tripartitum éppen 500 éve került ki a bécsi nyomdasajtoló alól. Első kiadásait ma csillagászati áron is szinte lehetetlen megszerezni. Ezúttal a híres mű – amely hat nyelven negyven kiadást is megért napjainkig – javításait is tartalmazó különleges kötet képviseli. Szegedy János nagyszombati főiskola egykori nagynevű jogtudós igazgatójának 1751-es kiadása kerül kalapács alá, amely Mária Terézia királyi testőrének Újfalvi Sámuelnek a tulajdona. 12 ezer forint az első leütése.

 

A tavaszi nemzetközi aukció egy hete indított tételeire – közte a ritka millenniumi fotókra, az Aranycsapat különleges képeslapjaira, Erdély legszebb középkori ezüstpénzeire, Schönberger Armand Asztaltársaság című híres pasztelljére (ez 300 ezer forintról indul) de még a Romanovok cári gyémántgyűrűjére is – május 27-én, este hat óráig várják interneten a gyűjtők licitjeit.

 

Forrás: hirado.hu

Nyitókép: KönyvesBlog.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!