Pénteken lényegében török-magyar kormányülést tartottak Ankarában. Az eseményen részt vett Orbán Viktor magyar kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török államfő is. A két ország vezetői elég közvetlenül köszöntötték egymást (lásd a videót), de nem csoda, Magyarország és Törökország kapcsolata Európa nagy részétől eltérően kiemelkedően jó.

 

 

Az az érdekünk, hogy Törökország stabil és erős ország legyen egyértelmű és világos vezetéssel, amely képes érvényt szerezni az akaratának – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Ankarában.

 

 hirdetes_810x300  

A magyar kormányfő több miniszterével együtt részt vett a felső szintű stratégiai tanács ülésén, amely a gyakorlatban magyar-török „kormányülést”, kormányzati csúcstalálkozót jelent.

 

Orbán Viktor az ülést követő sajtótájékoztatón kiemelte: a török alkotmányos változásokat üdvözöljük, mert bár ez török belügy, ezek növelik Törökország képességét, hogy meg tudja védeni Európát és segítségére legyen Magyarországnak is

 

A miniszterelnök a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról elmondta: Recep Tayyip Erdogan akkori miniszterelnök 2013-as budapesti látogatásakor világos feladatot adott, ötmilliárd dollárra kell növelni a magyar-török gazdasági kapcsolatok volumenét. Még nem értük el ezt a célt, de 17 százalékkal nőtt a kétoldalú kereskedelem az év első négy hónapjában, így az idén átlépheti a hárommilliárdos határt, de még sok a tennivaló – magyarázta. Hozzáfűzte: ezért is ment nagy üzleti küldöttség Ankarába.

 

Binali Yildirim török miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a magyar és a török népet régi barátság köt össze, és bár a politikai kapcsolatok jók, a kereskedelmi együttműködést még fejleszteni kellene.

 

Emlékeztetett: a magyar kormány határozottan kiállt Törökország mellett a tavaly nyári puccskísérlet után, és ezért a „szolidaritásért” köszönetet mondott Orbán Viktornak. Magyarország már azonnal, a puccskísérlet másnapján biztosította támogatásáról a törvényesen megválasztott török kormányt, államfőt és népet, és ez a gesztus példa lehet sok más baráti országnak – fogalmazott.

 

Kiemelte: bár Magyarországnak és Törökországnak nincs közös határa, szomszédként tekintenek Magyarországra, ugyanis Isztambulból Budapest másfél óra alatt elérhető, ami olyan előny, amelyet érdemes kihasználni. Európa szívéhez Magyarországon keresztül vezet út, Törökország pedig Európa és Ázsia határán fekszik – tette hozzá.

 

MTI, Mandiner.hu

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!