Az élelmiszerellenőrök Németországból származó tartósított tojás- és tojássárgája keverékben találtak Fipronil rovarirtó szert. A veszélyes élelmiszereket kivonták a forgalomból. A tojáskeverékeket a kelet-szlovákiai Rozgonyban (Rozhanovce) fedezték fel– tájékoztatott a földművelésügyi minisztérium.

 

Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter felszólította a szállítókat, hogy ne tegyék kockára a lakosság egészségét. Mint mondta, a külföldről származó élelmiszerek esetében alaposan meg kell vizsgálni a gyártót és az összetételt. Érdemes az ismert és bevált termékekhez ragaszkodni, amelyeknek a forgalmazója is közismert. Ideális, ha hazai termékeket vásárolnak, hiszen Szlovákiában a farmtól a boltig alaposan ellenőrzik az élelmiszergyártást. A miniszter szerint nemcsak a boltokban, de az éttermekben is érdemes megkérdezni, honnan szerzik be az alapanyagokat.

 

Az élelmiszerellenőrök az alábbi termékekben találtak Fipronil rovarirtó szert: Tartósított tojásmelanzs (DS 21.9.201, sarzs szám: L 6183-0, szállító: EIPRO-Vermarktung GmbH & KG, Postfach 1404, Lohne 49381, Németország); 10 kilogrammos folyékony tojássárgája (DS 2.9.2017, sarzs szám: 6191-0, szállító: EIPRO-Vermarktung GmbH & KG, Postfach 1404, Lohne 49381, Németország).

 

 hirdetes_810x300  

Az élelmiszerellenőrök ezekben a napokban országszerte ellenőrzik a tyúktojást,  a baromfihúst, illetve a tojás tartalmú termékek eredetét és minőségét.

 

Addig is a minisztérium honlapján mindent megtudhatunk a helyes tojásvásárlásról: http://www.mpsr.sk/index.php?navID=385&id=11358.

 

Forrás: teraz.sk

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!