Mariano Rajoy spanyol kormányfő ultimátumot adott Carles Puigdemont katalán elnöknek, miszerint 8 napja van visszavonni a katalán függetlenségi nyilatkozatot, amelyet ugyan aláírt, de a párbeszéd megkezdése érdekében néhány hétre elhalasztotta hatályba lépését.

 

Spanyolország a katalán függetlenségi népszavazás okán az elmúlt közel negyven év legsúlyosabb politikai válságát éli meg – 1981 óta, amikor katonai puccsot kíséreltek meg.

 

Rajoy-féle ultimátum része, hogyha Puigdemont nem mondja fel a nyilatkozatot, akkor aktiválja a spanyol alkotmány 155. cikkelyét, amely felhatalmazza a kormányfőt, hogy feloszlassa a katalán kormányt és előrehozott választásokat írjon ki.

 

 hirdetes_810x300  

A spanyol kormányfő jövő hétfőig adott időt a katalán vezetőnek. Az ultimátum érdekessége, hogy lényegében ugyanaz a végkifejlet, bárhogy dönt Puigdemont.

 

Ha nem vonja vissza a nyilatkozatot, akkor a spanyol kormány oszlatja fel a katalán parlamentet, amennyiben felmondja, akkor a függetlenségpárti szélsőbaloldal (CUP) nem támogatja tovább az egyébként kisebbségben kormányzó katalán kabinetet – vagyis ez esetben is előrehozott választásokra kerül sor.

 

Teraz.sk

Nyitókép: rwitter/reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!