Több embert öl meg évente a környezetszennyezés, mint a világ összes háborúja és erőszakos eseménye, többet, mint a dohányzás, a természeti katasztrófák, az AIDS, a tuberkulózis, a malária vagy az éhínség – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

 

2015-ben minden hatodik haláleset valamilyen mérgezéstől kialakult betegség miatt következett be a The Lancet című orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint. A környezetszennyezés miatti halálesetek, betegségek óriási költséget, évente mintegy 4,6 billió dolláros (1200 billió forint) veszteséget okoznak globálisan, ami a világgazdaság mintegy 6,2 százalékát jelenti.

 

A környezetszennyezés okozta mérgezésektől 1,5-szer többen haltak meg, mint dohányzásban, háromszor többen, mint AIDS-ben, tuberkulózisban és maláriában együttesen, hatszor többen, mint a közúti balesetekben, és 15-ször többen, mint háborúkban vagy az erőszak bármely más formájában. A legtöbb haláleset – 6,5 millió – a levegőszennyezésre vezethető vissza.

 

 

A halálesetek nagy része a szegény vagy közepes jövedelmű országokban következik be

 

A második legnagyobb probléma a szennyezett víz, amely gyomor- és bélbetegségeket, kórokozó parazitákat terjeszt és 1,8 millió embert öl meg. “Nagyon sok tanulmány készült a környezetszennyezésről, de sohasem kapott akkora figyelmet, mint mondjuk az AIDS vagy a klímaváltozás” – mondta Philip Landrigan járványkutató, a tanulmány vezető szerzője.

 

A jelentés az első, amely összegzi a környezetszennyezés minden formája okozta betegségek és halálok adatait. A szakértők szerint csak becslés a 9 millió idő előtti haláleset, a környezetszennyezés miatti halálesetek száma valójában biztosan nagyobb.

 

A környezetszennyezéssel kapcsolatba hozható halálesetek nagy része, mintegy 92 százaléka a szegény vagy közepes jövedelmű országokban következik be. A gyorsan iparosodó országokban, mint például Indiában, Pakisztánban, Kínában, Bangladesben és Madagaszkáron a környezetszennyezés számlájára írható az összes haláleset negyede. 2015-ben Indiában haltak meg a legtöbben, 2,5 millióan a környezetszennyezés miatt, amely Kínában 1,8 millió ember életét követelte

 

Érdekesvilág.hu
borító:  24.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!