Szlovákiai látogatásra érkezett Eduárd wessexi gróf, II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg legfiatalabb gyermeke, aki csütörtökön a Nemzetközi Edinburgh-i Hercegi Díj ünnepélyes átadására érkezett.

 

A díjat nem közvetlenül Eduárd adta át, mivel a brit királyi család tagjai kizárólag csak az arany fokozatokat szokták személyesen átadni, a szlovákiai fiatalok pedig ezüst és bronz fokozatban részesültek.

 

A díjkiosztó ünnepségen a herceg rövid beszédet intézett az egybegyűltekhez, amelyben arról is említést tett, hogy ő hogyan teljesítette a feladatokat ahhoz, hogy ebben a díjban részesülhessen. Viccesen megjegyezte, hogy „ez még a korai középkorban történt”. Eduárd kiemelte a kalandos hegyi expedíciót, amelyet állítólag azért választott, hogy ne kelljen a kötelező, de „nagyon unalmas“ skóciai iskolai kirándulásokra járnia.

 

 hirdetes_810x300  

A herceg a díjkiosztás után Andrej Kiska államfővel is találkozott. A wessexi gróf és az államfő azokra a kérdésekre keresték a választ, hogy miért is fontos az, hogy az üzleti élet elitje támogassa a fiatalokat. Eduárd pénteken az egyik pozsonyi gimnáziumban a DofE-programhoz (Duke of Edinburgh Award) csatlakozott pedagógusokkal és diákokkal is találkozott.

 

A Duke of Edinburgh Award azoknak a 14–24 éves fiataloknak szánt program, melynek célja, hogy a fiatalok  esélyt kapjanak képességeik fejlesztésére, illetve annak segítségével különféle lehetőségekkel élhessenek. A díjat 61 évvel ezelőtt Fülöp herceg alapította, aki mindmáig a program patrónusa.

 

Eduárd herceg azon nyolcmillió személy egyike, akik 1956 óta bekapcsolódtak a programba. A legmagasabb, vagyis az arany fokozat tulajdonosa, amiért legalább másfél évig kell küzdeni. Jelenleg a DofE Nemzetközi Alapítvány igazgatótanácsának az elnöke.

 

Forrás: teraz.sk

Nyitókép: TASR – Marko Erd

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!